NETANIJAHU PREMEŠTA VOJSKU NA SEVER: Možemo se boriti na nekoliko frontova i spremni smo to da uradimo

A. V. V. 25. 06. 2024. u 06:00

INTENZIVNA faza borbe protiv palestinske grupe Hamas u Pojasu Gaze je skoro gotova, što dozvoljava Izraleskim odbrambenim snagama (IDF) da se prebace na sever na granicu sa Libanom, kako bi se borile protiv Hezbolaha.

Foto: Tanjug/AP

Ovo je izjavio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, poručivši, istovremeno, da se kopnena operacija u Rafi, gradu na jugu palestinske enklave, bliži kraju, ali i da to ne znači da će se rat uskoro završiti.

- Akcija se nastavlja sve dok Hamas ne bude potpuno oteran s vlasti. Možemo se boriti na nekoliko frontova i spremni smo to da uradimo - istakao je Netanijahu.

On tvrdi da bi preraspoređivanje snaga na granicu sa Libanom bilo "pre svega u odbrambene svrhe", ali da bi, takođe, omogućilo da se desetine hiljada Izraelaca raseljenih zbog raketnih napada Hezbolaha vrate kući.

- Ako možemo, uradićemo to diplomatski. Ako ne, uradićemo to na drugi način. Ali vratićemo sve stanovnike kući - istakao je Netanijahu, dodavši da je spreman za "delimičan dogovor" koji će obezbediti oslobađanje preostalih 116 talaca, ali da je "posvećen ispunjavanju cilja uništenja Hamasa".

U međuvremenu, ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je specijalnom američkom izaslaniku Amosu Hohštajnu da će prelazak na "fazu C" rata u Gazi uticati na sve frontove i da se Izrael priprema za svaki scenario.

Palestinca vezali za džip

IZRAELSKA vojska (IDF) saopštila je da su njeni pripadnici prekršili protokol kada su ranjenog Palestinca vezali za džip i odvezli. IDF je izdao saopštenje pošto je na društvenim mrežama objavljen snimak incidenta. Porodica ranjenog čoveka rekla je da su tražili hitnu pomoć, ali da su došli Izraelci, vezali ga i odvezli. Na kraju je muškarac odvezen u Crveni polumesec na lečenje. - Snimak pokazuje odnos koji nije u skladu sa vrednostima koje IDF neguje. Incident će stoga na odgovarajući način biti istražen - saopštio je IDF.

- "Faza 3" odnosi se na sukob niskog intenziteta jer vojska radi na iskorenjivanju preostalih džepova Hamasa u Gazi, dok politički ešalon radi na pronalaženju alternative Hamasu kao vladajućoj strukturi u toj enklavi - naveo je Galant.

Predsedavajući zajedničkog načelnika štaba američke vojske general Čarls Braun upozorio je da bi izraelska ofanziva u Libanu mogla da "podstakne potencijal za širi sukob koji privlači Iran i druge grupe koje podržava Teheran".

- Hezbolah je sposobniji od Hamasa što se tiče ukupne sposobnosti, broja raketa i slično. Vidim Iran kako postaje sve više sklon da pruži veću podršku Hezbolahu - rekao je Braun, dodavši da bi za SAD bilo teže da odbrani Izrael od napada Hezbolaha nego što je to bilo tokom iranskog napada na Izrael u aprilu, kada su presretnuti skoro svi dronovi i rakete koje je lansirao, preneo je Bi-Bi-Si.

Istovremeno, šef evropske diplomatije Đuzep Borelj upozorio je na mogućnost širenja sukoba na Bliskom istoku na Liban, pošto je libanski Hezbolah, koji podržava Iran, zapretio napadom na Kipar.

- Rizik da ovaj rat utiče na jug Libana i da se prelije, svakim je danom sve veći. Mnogo smo zabrinuti - upozorio je Borelj koji smatra da je očigledno na vidiku i "dug rat" u Ukrajini.

Pogledajte više