UMIRU "NEVIDLJIVI" POD VRELINOM SUNCA: Grozan položaj ilegalnih radnika u Italiji, žene trpe i seksualno iskorišćavanje (FOTO)

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti", RIM

23. 06. 2024. u 14:20

ILEGALNI radnici u italijanskoj poljoprivredi rade na poljima pod suncem, seju ili ubiraju plodove, 9, 12 čak i 14 sati dnevno, cena rada 2,5 ili 3 evra po satu, ostatak uzimaju posrednici, nemaju dozvolu boravka, 70 odsto njih je stiglo iz zemalja izvan EU - to je slika najskrivenije sive ekonomije u Italiji.

Foto AP

O njima se govori tek kada se otkrije smrt nekog od tih nesrećnika. Zabeležen je slučaj mrtvog radnika kome je mašina istrgla ruku, reč je o mladom Indijcu koji je bačen u dvorište poslodavca umesto da mu bude pružena medicinska pomoć. Ispostavilo se da je bez dozvole boravka u Italiji radio pune tri godine u toj firmi i završio u crnoj statistici onih koji su stradali na radu. Ironijom sudbine, dan posle smrti pozvali su njegovu suprugu da joj uruče dozvolu boravka.

Radna snaga je najpotrebnija u poljoprivredi, pa u tom sektoru i ima najviše ilegalnih uposlenika. Procenjuje se da njih 234.000 radi pod nezakonitim okolnostima, a da je čak 100.000 u potpunoj senci, da nisu nigde registrovani, jer su raznim migrantskim rutama stigli na Apeninsko poluostrvo i nemaju drugog izbora nego da rade na crno.

Čak i ako imaju ugovor o radu, u njemu najčešće piše da rade 6,5 sati dnevno, ako imaju smeštaj to su barake pod otvorenim nebom, na suncu, neretko bez pijaće vode, bez sanitarnih čvorova... Uglavnom pristaju na sve, jer treba prehraniti porodicu, bez obzira na to da li je i ona u Italiji ili je ostala u zavičaju.

Svedočenja ovih nevoljnika su više nego bolna. Većina njih ima porodice hiljadama kolometara daleko, rade od jutra do mraka, da bi ih posle par sati odmora ponovo zvali da nastave. Čak i oni kojima se familija pridružila u Italiji, imaju problem, jer onda supruga takođe radi najteže poslove, a deca onda rastu sama i nema ko da ih odvede do škole.

Najviše ih je u južnim regionima

STATISTIKA porekla ilegalnih radnika slična je onoj koja se odnosi na one koji rade sa dozvolom. Na spisku zemalja su: Rumunija, Maroko, Indija, Tunis, Alžir, Nigerija, Mali, Burkina Faso, Obala Slonovače... Najveći broj incidenata i smrti beleže se među radnicima u poljoprivredi. Eksploatisane radne snage najviše ima u južnim regionima, kao što su: Pulja, Sicilija, Kampanja, Kalabrija...

Odgovor na pitanje kako to ljudi uopšte izdržavaju otkrilo je nedavno hapšenje lekara u mestu Latina. Oktriveno je da je nadničarima davao opijum, za njim je uhapšen i poslodavac koji je nabavljao drogu koja je omogućila da radnici izdrže težak rad i ne padaju u nesvest.

Inspektori izlaze na teren, ali njih nema dovoljno i ne mogu da pokriju sva mesta koja treba kontrolisati. Izriču kazne, ali posle izvesnog vremena nesavesni poslodavci nastavljaju po starom, sa istim uslovima rada, bez zdravstvene zaštite zaposlenih, bez prava na bolovanje...

Foto AP

Ova horor priča ima posebnu dimenziju, a to je eksploatacija žena. Procenjuje se da ih je oko 55.000, a prema podacima sindikata o agromafiji i nadničarima, žene su trostruko ugroženije, jer osim što rade u nehumanim uslovima, manje su plaćene za 20 odsto od muškaraca, a neretko trpe i seksualno iskorišćavanje od domaćina.

Kada se dogodi tragedija među "nevidljivima", oglasi se i vlada. Ministar za poljoprivredu Frančesko Lolobriđida najavljuje oštriju borbu protiv kriminalaca i povećanje broja inspektora rada.

Pogledajte više