ČIME JE PJONGJANG UPLAŠIO ZAPAD: Savremeni tenkovi, višecevni lanseri i balističke rakete (video)

Predrag Stojković 21. 06. 2024. u 21:01

TOKOM državne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji, potpisan je Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu Moskve i Pjongjanga, kao i niz bilateralnih sporazuma.

Foto Tanjug/AP

Iako za sada nisu poznati detalji pomenutog dokumenta, iz reči dvojice lidera jasno je da se radi o sporazumu koji će značajno unaprediti saradnju u nizu oblasti, uključujući odbranu i bezbednost. Stoga se pretpostavlja da će u budućnosti, dve države, jedna drugoj, isporučivati različito naoružanje i vojnu opremu.

Tako bi Severna Koreja mogla Rusiji isporučivati artiljerijske granate, mine i raketnu municiju u različitim kalibrima, dok bi sa druge strane od Moskve mogla dobiti tehnologiju za razvoj hipersoničnog naoružanja, borbenih aviona 4,5 i pete generacije, unapređivanje balističkih i krstarećih raketa, odnosno njihovih bojevih glava i sistema vođenja.

Ipak, treba naglasiti da Oružane snage Severne Koreje već raspolažu pojedinim sistemima koji su po svojim tehničko-taktičkim karakteristikama i te kako uporedivi sa sličnim naoružanjem ruske, kineske i zapadne proizvodnje.

 

NOVI OSNOVNI BORBENI TENK I VIŠECEVNI RAKETNI LANSERI

Sredinom marta, severnokorejski lider Kim Džong Un je tokom vojne vežbe provozao novi tenk namenjen za vojsku njegove zemlje. U pitanju je "čeonma 2", poznat i po skraćenicama M2020 i M2024, koji je prvi put prikazan 2020. tokom obeležavanja 75. godine od osnivanja Radničke partije Severne Koreje.

Po svom spoljašnjem izgledu, oklopnjak u dobroj meri podseća na hibrid nastao na primenom dela rešenja prisutnih na američkom tenku M1A2 "abrams" i ruskom T-14 "armata". Tako je kupola gotovo identična "abramsovoj", dok trup u velikoj meri podseća na "armatu".

Foto: Tanjug

Na kupoli su sa prednje i bočnih strana dodate ploče eksplozivno-reaktivnog oklopa i dve lansirne cevi protivoklopnog sistema "bulsaj-3" (zasnovan na "kornetu") koje se mogu okretati.

Na njoj se nalazi i standardna oprema - komunikacione antene, dispenseri dimnih granata, periskopski nišan za komandira i nišanska sprava za nišandžiju, a glavne novine, u odnosu na ranije severnokorejske modele, ogledaju se u sistemu aktivne zaštite i "blow out" panelima za preusmeravanje eksplozije.

Glavno naoružanje tenka je glatkocevni top u kalibru 125 mm, sličan sovjetskom 2A46, koji najverovatnije ima automatski mehanizam za punjenje. Sekundarno naoružanje sastoji se od spregnutog mitraljeza u kalibru 7,62 mm i automatskog bacača granata u kalibru 30 mm.

Osim razvoja domaćih tenkova, Severna Koreja velike napore ulaže i u višecevne raketne lansere, a jedan od najsavremenijih je svakako KN-09. Radi se o samohodnom sistemu koji koristi rakete u kalibru 300 mm, dometa do 190 km, naoružane konvencionalnim bojevim glavama težine 150 do 190 kg.

Foto Tanjug/AP

Navođenje se vrši uz pomoć satelitske navigacije, a moguće kružno odstupanje od cilja je 30 do 45 m. KN-09 se sastoji od osam lansirnih cevi (raspoređenih na dva odvojena nosača sa po četiri cevi), postavljenih na šasiju kamiona sa pogonom 6h6.

Lansiranje čitavog salva traje 50 do 60 sekundi, a vreme za dopunu municije traje između 45 i 60 minuta u zavisnosti od obučenosti i iskustva posade. Zahvaljujući velikom dometu, u slučaju potencijalnog sukoba, severnokorejska vojska mogla bi ovim sistemom dejstvovati po ciljevima u Seulu sa relativno sigurne udaljenosti.

Po svom izgledu, KN-09 podseća na ruski BM-30 "smerč" i kineski A-100, zbog čega mnogi vojni eksperti sa Zapada smatraju da je Pjongjang imao pomoć "stranih zemalja" u razvoju ovog lansera. Međutim, postoji mogućnost da je KN-09 zapravo nastao daljim razvojem starijih višecevnih sistema u kalibru 240 mm.

BALISTIČKE RAKETE - OD KRATKOG DO INTERKONTINENTALNOG DOMETA

Naoružanje po kom je Severna Koreja najpoznatija su svakako balističke rakete, a Pjongjang je u poslednje dve decenije razvio čitav niz raketa - od onih sa dometom manjim od 500 km do interkontinentalnih projektila sposobnih za dejstvo po teritoriji SAD.

Što se tiče balističkih raketa kratkog dometa, po svojim karakteristikama, pored niza projektila iz porodice "hvasong" zasnovanih na sovjetskim "skadovima", ističe se KN-23. U pitanju je raketa koja može nositi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu težine 500 kg sa dometom od 450 km.

U slučaju da KN-23 bude opremljena lakšom glavom, domet može biti povećan do 690 km. Raketa se lansira sa transportno-lansirnog vozila, koristi inercijalni sistem vođenja, a postoje indicije da je opremljena i satelitskim.

Po spoljašnjem izgledu KN-23 je gotovo identična je južnokorejskoj "hjunm 2b" i ruskom "iskander-M". Kao i pomenuta ruska, severnokorejska raketa takođe leti niskom, tj. kvazibalističkom putanjom i koristi svoja krilca za manevrisanje, što otežava njeno presretanje.

Foto Tanjug/AP

Tekst potpisa

Na polju balističkih raketa srednjeg dometa treba izdvojiti "pukguksong 2", poznatu i pod oznakom KN-15. Ova raketa ima domet između 1.200 i 2.000 km i takođe može nositi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu.

Glavna prednost KN-15 ogleda se u guseničnoj lansirnoj platformi, koja olakšava zauzimanje vatrenog položaja budući da se može kretati i po neasfaltiranim putevima i po surovom terenu. Ovo doprinosi ne samo mobilnosti, već i mogućnosti sakrivanja pre, tokom i nakon lansiranja, jer se može rasporediti na gotovo svakoj tački unutar Severne Koreje.

Jedna od najnaprednijih balističkih raketa severnokorejske proizvodnje je "hvasong 8", koja nosi HGV (Hypersonic Glide Vehicle, HGV), odnosno hipersoničnu bojevu glavu koja se pri dostizanju najveće visine odvaja od rakete nosača i koristeći sopstvene motore manevriše i obrušava na cilj.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, Pjongjang se nalazi u prednosti u odnosu na države koje ne raspolažu sličnim raketama, kao i sistemima PVO sposobnim za presretanje HGV. Zbog hipersonične bojeve glave sa manevarskim sposobnostima i dometa većeg od 3.500 km, "hvasong 8" predstavlja realnu pretnju čak i po baze Vojske SAD na Guamu i Filipinima.

Na kraju, najjači adut Oružanih snaga Severne Koreje su interkontinentalne balističke rakete, od kojih se po svojim sposobnostima najviše ističu "hvasong 15" (KN-22), "hvasong 17" (KN-27) i najnovija "hvasong 18" predstavljena u februaru 2023. godine.

Domet ovih raketa je 14.000 km u slučaju prve, odnosno 15.000 u slučaju druge dve rakete. Težina bojeve glave KN-22 je oko 1.000 kg, dok je u slučaju KN-27 2.000 do 3.500 kg, odnosno 1.250 do 1.500 na "hvasong 18".

Foto Tanjug/AP

Pretpostavlja se da sve tri rakete imaju mogućnost nošenja nekoliko manevarskih bojevih glava sa zasebnim ili zajedničkim navođenjem (MIRV i MRV), međutim za sada ne postoje pouzdani podaci koji to potvrđuju. Takođe, uz pomoć ovih raketa Vojska Severne Koreje ima mogućnost dejstva po čitavoj teritoriji SAD.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pogledajte više