SANKCIJE ZA LOKID MARTIN: Američka kompanija zabranjena u Kini

Predrag Stojković 21. 06. 2024. u 19:13

KINA je danas saopštila da je zabranila rad brojnih poslovnih jedinica američke kompanije Lokid Martin, koja se bavi proizvodnjom vazduhoplovnih sredstava, a sankcionisana su i trojica rukovodilaca te firme.

Foto: Printskrin

Odluka je usledila kao rekacija na ugovor o prodaji oružja, koje je ta kompanija potpisala sa ostrvom Tajvan koje želi da se otcepi od Kine.

Peking je sankcionisao poslovne jedinice kompanije Lokid Martin - Missile Sistem Integration Lab, Advanced Technologi Laboratories i Martin Ventures.

Na osnovu te odluke najviši rukovodioci Džejms Donald Tajkl, Frenk Endrju Sent Džon i Hesus Malav dobili su zabranu putovanja u Kinu, prenosi AP.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da je saradnja kompanije sa Tajvanom narušila suverenitet zemlje, što je uobičajena terminologija kada je reč o bilo kakvom obliku podrške vladi u Tajpeju.

Sankcije će imati uglavnom simboličan efekat s ozbzirom na to da je vojna saradnja između SAD i Kine obustavljena nakon gušenja protesta predvođenih studentima 1989. godine.

Tanjug

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pogledajte više