VOLODIN OTKRIVA: Pet razloga Vašingtona da se otarase Zelenskog

Predrag Stojković 21. 06. 2024. u 18:34

VAŠINGTON i Brisel odlučili su da se otarase Vladimira Zelenskog, za šta postoji pet razloga, između ostalog, zbog niskog nivoa podrške građana i zato što nije opravdao njihova ulaganja, naveo je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

Foto: Tanjug/AP

Kao prvo, napominje Volodin, rejting Zelenskog opada, pa ga je tako u maju podržalo samo 17 odsto građana Ukrajine, što dolazi u pozadini planova za smanjenje starosne dobi za mobilizaciju, ekonomskih problema i teške situacije na bojnom polju.

-Drugo, Zelenskom je istekao mandat, za razliku od Vrhovne Rade, on više nije legitiman. Danas je jedini legitimni organ vlasti u Ukrajini Vrhovna rada, napisao je Volodin na Telegramu.

Kao treći razlog, Volodin navodi da su Zelenski i njegovi poslušnici izgubili poverenje Vašingtona i Brisela, te su SAD i EU prinuđene da stvore posebne komisije za praćenje korišćenja sredstava dodeljenih Zelenskom zbog činjenice da se novac krade, a oružje preprodaje.

Prema njegovim rečima, još jedan faktor za oslobađanje od Zelenskog su neuspesi kijevskog režima na bojnom polju, gde gubici Oružanih snaga Ukrajine, koji se ne mogu nadoknaditi ni u uslovima potpune mobilizacije, iznose više od 50.000 ljudi svakog meseca.

Kao poslednji razlog, Volodin navodi da je Ukrajina bankrotirala i da je krajem prošle godine, javni dug Ukrajine dostigao 80 odsto BDP-a.

-Bez novca Vašingtona i Brisela, Kijev ne može da ispuni svoje obaveze prema građanima. U ovom trenutku, Kijev nije uspeo da se dogovori o restrukturiranju duga od 20 milijardi dolara. Prethodni sporazum ističe 1. avgusta. Svetska banka veruje da će se zemlja suočiti sa bankrotom ako 2025. godine zapadni kreditori odbiju da otpišu dugove Kijeva, uključujući dugove privatnih kompanija i banaka, zaključio je.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pogledajte više