RAT U UKRAJINI: Sprema se novi kotao za VSU; Žestoke borbe za Časov Jar, Rusi napreduju; VSU izgubio 12.000 vojnika za nedelju (FOTO/VIDEO)

Marija Stevanović 21. 06. 2024. u 08:12 >> 00:45

RAT u Ukrajini - dan 849.

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Šef kabineta Zelenskog: Ukrajina želi drugi mirovni samit do kraja godine

Ukrajina želi da se drugi mirovni samit održi do kraja ove godine, izjavio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Ihor Žovkva.

"Želimo da se održi drugi mirovni samit pre kraja godine. Proces ne treba odlagati. Ukrajina, kao niko drugi, želi mir što je pre moguće. Ali mi definitivno ne želimo mir na osnovu tzv. ruskog priznanja realnosti, kako kažu", rekao je on u intervjuu agenciji Interfaks-Ukrajina.

Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da je moguće započeti pregovore sa Rusijom još sutra uz jedan vrlo jednostavan uslov - povlačenje trupa sa teritorije Ukrajine. 

"Ali, vidite da nema čak ni nagoveštaja o tome. Niko ni ne razmišlja o tome", istakao je Žovkva.

Odgovarajući na pitanje od čega će zavisiti održavanje drugog samita mira, pošto je Švajcarska već saopštila da se takav samit može održati i pre predsedničkih izbora u SAD u novembru ove godine, Žovkva je odgovorio da su izbori u SAD važan događaj, koji prati ceo svet.

"Ali čini mi se da je intenzitet rada u tematskim grupama odlučujući za datum održavanja drugog samita. Čuli ste predsednika koji je rekao da drugi mirovni samit neće biti održan za nekoliko godina, već za nekoliko meseci. Ovo je stav Ukrajine", rekao je zamenik šefa kabineta predsednika.

On je istakao i ulogu Švajcarske u definitivno uspešnoj organizaciji prvog mirovnog samita. "Sada smo u kontaktu sa njenim timom da bismo ažurirali listu novih zemalja", rekao je Žovkva.

Na pitanje gde bi mogao da se održi drugi mirovni samit, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine napomenuo je da Ukrajina svakako ima razumevanja za potencijalne zemlje, ali da ne želi da olakša posao agresoru.

"Postoji veliki broj zemalja i sa velikim stepenom verovatnoće mogu da kažem da  se takav samit može održati u nekoj od zemalja globalnog juga. I bilo bi logično, jer je prvi samit održan u neutralnoj Švajcarskoj. Ovaj samit bi trebalo da se održi u jednoj od zemalja globalnog juga", istakao je Žovkva.
(Tanjug, Reuters)

KOTAO ZA VSU: Desant juriša na Razdolovku i steže je u klešta (MAPA)

Jedinice Tulske vazdušno-desantne divizije progurale su odbranu VSU i ušle u predgrađe sela u pravcu Soledar-Artjomovsk, jurišajući sa različitih strana.

Militanti VSU se žale na tešku situaciju na ovom delu fronta:

-Rusi se postepeno učvršćuju u okolini Razdolovke. Ranije su već napredovali u blizini pruge jugozapadno od sela, napadi na Razdolovku se razvijaju uporedo sa napadima u pravcu stanice Vijmka na istoku pokušavaju da ih obuzdaju, to je veoma teško, pišu oni.


Ukrajinski vojni analitičari su nedavno geolocirali snimke borbi i otkrili da su ruske trupe već obezbedile položaje u blizini železničke pruge na zapadnoj periferiji Razdolovke

Rusi napreduju ka Torecku, počinje prebacivanje krivice u Kijevu

Komandant istočnog fronta general Sodol i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski krivci su za prodor ruske vojske do Torecka, tvrdi zamenik šefa odbora za odbranu Rade, Marija Bezuglaja.

Oružane snage Ukrajine su izgubile pozicije koje su držale od 2014. godine, borbe se već vode u Šumi i Rusi su blizu izlaska na autoput koji vodi ka Torecku, kaže narodni poslanik Marija Bezuglaja.

Prema njenim rečima, ukrajinski obaveštajci su upozoravali vojsku na planove Rusa, ali nije bilo pripremljenih utvrđenja, a dan pre mogućeg proboja, general Sodol „uklanja brigadu i pokreće jedinicu koja je već pretrpela gubitke i smanjena je borbena efikasnost...”

-Da li je Sirski saučesnik ili ne kontroliše situaciju?" - piše Bezuglaja.

Prethodno je napredovanje ka Torecku potvrdio vojni analitički resurs Deep State.
I narodna poslanica iz vladajuće partije „Sluga naroda“ Marijana Bezuglaja je počela aktivno da „opanjkava“ glavnokomandujućeg, kao što je ranije uradila sa Zalužnim, koji je kasnije otpušten.

 

Otkriveno gde će prvo udariti F-16

Prema pisanju britanskih medija poznata je lokacija gde će prvo biti smešteni dejstvovati lovci F-16 kada stignu u Ukrajinu. Jedan od razloga je i vazdušna nadmoć VKS u tom regionu.

BITKA ZA ČASOV JAR: Rusko napredovanje na istočnoj periferiji (MAPA)

Kod Časova Jara, ruske trupe nastavljaju da napreduju sa teškim borbama na istočnoj periferiji grada i okolini.

U mikrookrugu Kanal, Oružane snage Rusije su izbacile Oružane snage Ukrajine iz ruševina fabrike hidroarmiranog betona, potpuno preuzele kontrolu nad područjem severno od Ulice Olega Koševog. VSU pruža otpor i nastoji da zadrži položaje na istočnoj obali kanala Severski Donec - Donbas, zapadno od kojeg se nalazi glavna teritorija Časov Jar.

Ilustracija telegram rybar

U Kalinovu (Kalinovka), prema nekim izveštajima, ruski jurišni odredi uspeli su značajno da napreduju unutar granica naselja. Međutim, pristigle informacije o povlačenju VSU sa kanala Severski Donec - Donbas još nisu potvrđene sa zemlje.

Deo trakta Orlova takođe je došao pod kontrolu Oružanih snaga Rusije, ali se borbe nastavljaju u šumskom području severno od pruge. Nakon što ruske trupe stignu na autoput O-0506, između Kalinova i južne periferije Bogdanovke biće formiran duboki džep, što će pogoršati taktički položaj jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje se tamo nalaze.

Došlo je do lokalnih sukoba na liniji Krasnoje – Klešćejevka – Kurdjumovka. U ovom trenutku nisu zabeležene nikakve promene u konfiguraciji linije borbenog dodira, a ranije date izjave o okupaciji ruševina Klešćejevke i susednih sela još nisu potvrđene zbog nedostatka objektivnog kontrolnog osoblja.

Rusi gađali infrastrukturu u Krivom Rogu, dve osobe povređene

Najmanje dve osobe povređene su danas u napadu ruskih snaga na infrastrukturu grada Kirvi Rog u centralnoj Ukrajini, saopštile su ukrajinske Južne odbrambene snage.

U saoptenju objavljenom na Telegramu se navodi da su u napadu uništena skladišta hrane, preneo je Ukrinform.

Foto Tanjug/AP

Načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak takođe je na svom Telegram kanalu saopštio da su ruske snage napale gradsku infrastrukturu u Krivom Rogu, preneo je Unian.

Lisak je kasnije naveo da je požar koji je izbio na mestu napada ugašen.

Prema prvim informacijama, vređena su dva muškarca, stara 60 i 22 godine.

 

Granatiran Prvomajsk u LNR

Ukrajinska vojska granatirala je Prvomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici i pogodila višespratnicu usled čega je troje civila povređeno, saopštile su vlasti.

-Situacija je teška, zgrada je usled oštećenja počela da se ruši. Spasilačke službe su na terenu, rekao je šef lokalne administracije Sergej Koljagin.
 

Nedeljni izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Strahoviti gubici VSU - izbačeno iz stroja više od 12.000 vojnika, oboreno 55 raketa HIMARS i 397 dronova

Grupa snaga „Sever“ odbila je 17 kontranapada jurišnih grupa i porazila četiri protivničke formacije, ukrajinska vojska izgubila je 1.980 vojnika;

Grupa snaga „Istok“ zauzela je povoljnije položaje i u nedelju je oslobodila Zagorno u Zaporoškoj oblasti;

Ukrajinska vojska izgubila je do 4.290 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Jug“, tenk „leopard“ i dva raketna lansera;

Ruska vojska izvela je 14 grupnih udara, uništena je infrastruktura vojnih aerodroma ukrajinske vojske, kao i punktovi za razmeštanje plaćenika;

Crnomorska flota uništila je protekle noći šest ukrajinskih bespilotnih čamaca u području Krimskog poluostrva;

Na liniji razgraničenja u roku od nedelju dana predalo se 37 ukrajinskih vojnika;

Ukrajinske snage su usled delovanja grupe „Zapad“ za nedelju izgubile su do 3.330 vojnika, dva tenka, 16 oklopnih vozila i 25 artiljerijskih oruđa;

Ruske snage PVO su presrele raketu „neptun-MD“, osam avionskih bombi „hamer“, 55 projektila „hajmars“ i 397 ukrajinskih dronova;

Grupa „Istok“ je izvela napade na ljudstvo i tehniku mehanizovane i motorizovane ukrajinske brigade i dve brigade teritorijalne odbrane;

Jedinice „Dnjepar“ su nanele poraz formacijama pešadijske i brdsko-jurišne brigade, kao i brigadama teritorijalne odbrane;

Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su taktički položaj i odbile su 31 kontranapad protivnika;

Ukrajinske snage su u zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“ izgubile do 610 vojnika, a u zoni odgovornosti grupe „Centar“ do 2.530 vojnika.

Ruska vojska čisti Časov Jar

Ruske Oružane snage čiste oslobođene četvrti Časovog Jara, saopštio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

-U toku je izuzetno snažna aktivnost Vazdušno-kosmičkih snaga, dodao je on.

Kimakovski je istakao da se ruske snage učvršćuju na ranije zauzetim položajima na donjeckom pravcu.

-Zaista ostvarujemo veoma dobre uspehe, zaključio je on.

Vazdušna opasnot u Ukrajini

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na čitavoj teritoriji Ukrajine

Putin: Rusija će ići do kraja

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći o tome da Zapad pogoršava situaciju i potrebi Rusije da „ide do kraja“, imao u vidu dostizanje ciljeva specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto Tanjug/AP

Situacija sa kolerom u Rusiji stabilna

Situacija sa kolerom u Rusiji je stabilna, zemlja je spremna da identifikuje bolest i reaguje, saopštila je pres-služba ruske Federalne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor).

-U vezi sa medijskim izveštajima o registrovanom izbijanju kolere u Hersonskoj oblasti, Rospotrebnadzor izveštava o stabilnoj situaciji u zemlji i spremnosti za reagovanje, navodi pres-služba.

U saopštenju se navodi da je Rospotrebnadzor je u martu i aprilu preduzeo sve neophodne mere da spreči rizik od širenja kolere u Ruskoj Federaciji u skladu sa sanitarnim pravilima.

Upućen je hitan zahtev evropskom birou Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da potvrdi informacije o izbijanju kolere u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Ukrajine. Resor je pojačao kontrolu nad sanitarno-epidemiološkom situacijom na pograničnim teritorijama Rusije, dodaje pres-služba.

Ukrajinska vojska u teškoj situaciji u Časovom Jaru

Situacija za Oružane snage Ukrajine u gradu Časov Jar u Donbasu je izuzetno teška, saopštila je 24. mehanizovana brigada ukrajinske vojske.

-Obaveštavamo da su jedinice 24. zasebne mehanizovane brigade prebačene da jačaju odbranu u rejonu Časovog Jara. Situacija u gradu i oko njega je izuzetno teška, navodi se saopštenju na društvenim mrežama.

Foto MO Rusije

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je krajem maja saopštio o teškoj situaciji za ukrajinsku vojsku na frontu. Prema njegovim rečima, goruće tačke su Ivanovsko i Časov Jar.

U Hersonu u ukrajinskoj vojsci izbila kolera

U Hersonu je među ukrajinskim vojnim i civilnim stanovništvom izbila kolera, najmanje 12 osoba je priminulo, saopšteno je Sputnjiku u proruskom gerilskom pokretu grada Hersona.

Prema postojećim informacijama, ukrajinske vlasti koje je Kijev postavio pokušavaju da sakriju informacije o bolesti.

FOTO: AP/Tanjug

-U Hersonu je izbila kolera. U bolnicama je već oko 100 ljudi, a najmanje 12 osoba je preminulo. Pretežno su u pitanju vojnici, ali se već beleže slučajevi zaraze među civilima. Okupacione vlasti se veoma plaše panike, pa tu činjenicu prikrivaju tako što identifikovane slučajeve bolesti proglašavaju trbušnim tifusom, rekao je pripadnik Hersonskog otpora.

Kako je prošle nedelje izvestii gerilski pokret, prema preliminarnim podacima, voda je postala izvor širenja bolesti.

Sprečena rotacija ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti

Ruska grupa trupa „Istok“ poboljšala je položaj na frontu i sprečila pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da ojačaju isturene položaje i izvrše rotaciju u uporištima u području Vladimirovke, Makarovke, Marfopolja i Čarivnog u Zaporoškoj oblasti. U toku proteklog dana likvidirano je do 140 protivničkih vojnika, a uništena je i tehnika.

Su-34 u akciji

Lovci-bombarderi Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveli su napade kliznim bombama, gađajući kamufliranu tehniku i ljudstvo ukrajinske vojske u zoni odgovornosti grupe „Centar“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Zadatak je uspešno izvršen.

Foto: Profimedia

 

Tokio uveo sankcije protiv 52 fizička i pravna lica iz Rusije

Tokio uvodi sankcije protiv 41 kompanije i 11 fizičkih lica iz Rusije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Japana.

Na listi su, između ostalog, službenici ruske Centralne izborne komisije, kao i šef korporacije „Taktičko raketno naoružanje“, direktor „Uralvagonzavoda“, avijacioni kompleks „Iljušin“, kompanije „Tupoljev“, „Oboronlogistika“, „NPP Topaz“.

Japan je uveo ograničenja i protiv 11 kompanija i organizacija iz Kine, Indije, UAE, Uzbekistana i Kazahstana zbog zaobilaženja sankcija protiv Rusije, rekao je generalni sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši, ne navodeći detalje.

Tokom noći uništeno 114 ukrajinskih dronova

Ruske snage PVO tokom protekle noći oborile su 70 dronova iznad Krima i Crnog mora, 43 iznad Krasnodarskog kraja i jedan iznad Volgogradske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U Krasnodaru je usled pada delova drona poginula jedna osoba.

Pored toga, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad uz primenu bespilotnih čamaca i dronova na objekte na teritoriji Rusije.

„U severozapadnom delu Crnog mora snage pomorske avijacije Crnomorske flote uništile su šest bespilotnih ukrajinskih plovila“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

EURO 2024: Proslava srpskih navijača nakon izjednačujućeg gola Jovića protiv Slovenije

Pogledajte više