RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Harkova, Rusi napreduju na Donjeckom pravcu; Moćan udar - Prva primena bombe od 3 tone (FOTO/VIDEO)

Marija Stevanović 20. 06. 2024. u 07:42 >> 00:54

RAT u Ukrajini - dan 848.

Foto Tanjug/AP

Putin: Rusija razmatra promene doktrine za upotrebu nuklearnog oružja

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija razmatra promene doktrine u korišćenju nuklearnog oružja, preneo je Rojters.

Kako navodi agencija, trenutna doktrina navodi da Rusija može da koristi to oružje samo kao odgovor na nuklearni napad ili u slučaju konvencionalnog napada koji predstavlja egzistencijalnu pretnju državi.

Putin je u današnjem obraćanju novinarima nakon posete Vijetnamu rekao da Moskva očekuje da će saradnja sa Severnom Korejom služiti kao protivteža Zapadu, ali da ne postoji potreba za korišćenjem severnokorejskih vojnika u Ukrajini, preneli su ruski mediji.

Istakao je da ne isključuje mogućnost da Rusija snabdeva Severnu Koreju visokopreciznim oružjem.
(Reuters)

Hronika ratnih dejstava: Žestoke borbe kod Harkova, Rusi napreduju na Donjeckom pravcu (MAPA)


Ukrajinske formacije ponovo su izvršile napad dronom na postrojenja za preradu nafte u ruskim regionima. Požar je izbio na teritoriji naftnog skladišta Lukoil-Jugnjefteprodukt u Adigeji i naftnog skladišta Platonovskaja u Tambovskoj oblasti.

Ruske trupe napale su objekte energetske infrastrukture na teritoriji tzv. Ukrajina. Jedan od pogodaka pogodio je termoelektranu Slavjanskaja, koja se nalazi u delu DNR koji je pod kontrolom Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar

Na Slobožanskom pravcu, jedinice Oružanih snaga Rusije odbile su seriju kontranapada VSU u rejonu Glubokoja, gde pokušava da se probije iz hortikulturnog partnerstva Lira-1 na severnoj periferiji Lipca. Zaustavljeno je i nekoliko napada u Volčansku.

U pravcu Artjomovska, ukrajinske formacije pokušavaju da zadrže položaje na istočnoj obali suvog kanala Severski Donjec – Donbas, žestoko se opirući na zapadnoj periferiji mikrookruga Kanal u Časovom Jaru.

Ilustracija telegram rybar

U pravcu Aleksandro-Kalinovskog, ruske trupe vode ofanzivu kako u Družbi, tako i prema nekim izvorima prema Rozovki (Aleksandropolj) da bi naknadno pojačale pritisak na Novgorodskoje (Njujork).

Na Donjeckom pravcu ruske jedinice su uz podršku oklopnih vozila napredovale do periferije vikend naselja na severnoj obali Karlovskog rezervoara. U isto vreme nastavljene su žestoke borbe u Krasnogorovki.

 

Balon iz Rusije

U vazdušni prostor Poljske doleteo je „balon“ iz Rusije, navodi vojska Poljske.

-Želimo da vas obavestimo da se balon odvezao i uleteo u vazdušni prostor Poljske iz Kalinjingradske oblasti, navodi se u saopštenju.

Foto. Profimedia

Napominje se da je ruska strana unapred obavestila Poljsku o mogućem ulasku balona u njen vazdušni prostor.

Precizira se da su let balona „stalno pratile radarske stanice Oružanih snaga Poljske“.
Napominje se i da balon ne predstavlja pretnju po bezbednost stanovnika područja kojim se kreće, a Operativna komanda stalno prati razvoj situacije.

-Zbog mogućih negativnih posledica pokušaja njegovog uništenja u poljskom vazdušnom prostoru, komandant operativnog štaba doneo je odluku da ne koristi oružje, dodaje se u tekstu.
 

 

Skup pokušaj Kijeva da istisnu Ruse iz Harkova

Pokušaji Kijeva da po svaku cenu istisnu ruske oružane snage iz blizine Harkova skupo će ga koštati, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon posete Severnoj Koreji i Vijetnamu.

Foto:Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik je još jednom naglasio da će se predlozi Rusije za rešavanje sukoba u Ukrajini menjati u zavisnosti od situacije na terenu. A ako Kijev povezuje pregovore sa povlačenjem ruskih trupa, onda se to nikada neće dogoditi.

Amerika šalje sve patriot i NASAMS sisteme Kijevu

SAD su donele odluku da predaju Ukrajini sve sisteme Patriot i NASAMS koje se trenutno proizvode, saopštila je bela kuća.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

-Vlasti Sjedinjenih Američkih Država donele su tešku, ali neophodnu odluku da daju prioritet budućim isporukama vojne tehnike, između ostalog Patriota i NASAMS-a, Ukrajini, u odnosu na druge zemlje, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.
 

Generalštab VSU potvrdio: Ruske trupe napadaju Njujork i Toreck (MAPA)

Izveštava se da ruske trupe danas nastoje da istisnu ukrajinske oružane snage sa položaja u blizini sela Šumi i Njujorka. Bitka se nastavlja, saopštio je Generalštab.

Prethodno su ukrajinski vojni analitičari takođe potvrdili napredovanje Oružanih snaga Rusije u pravcu Torecka.


Ruski izvori su takođe ranije izvestili da se vode borbe na južnim prilazima Njujorku.

 

 

238. brigada podržava napredovanje 20. divizije ka Konstantinovki

Na pravcu južnog Donjecka 238. artiljerijska brigada Oružanih snaga Rusije aktivno podržava ofanzivna dejstva 20. motorizovane divizije u rejonu Konstantinovke (iza Novomihajlovke).

Koristeći koordinisane artiljerijske udare, brigada pruža suštinsku vatrenu podršku, olakšavajući napredovanje trupa i jačanje položaja na liniji fronta.

Moćna FAB-3000 sa UMPC pogodila metu

Prva primena u Harkovskoj oblasti FAB-3000 sa UMPC. Meta je promašena za malo i nije bilo moguće potpuno razneti ciljani objekat, ali su okolne zbrade sravnjene do temelja.

 

Rumunija ostaje bez odbrane, šalje svoje PVO sisteme Kijevu

Savet odbrane Rumunije doneo je odluku da Ukrajini preda sistem „patriot“.

Postavljanje sistema Patriot u Rumuniji izazvalo je svojevremeno tenzije između Moskve i NATO. Rusi su tvrdili da su napadački sistemi (mogu da ispaljuju rakete tomahavk), dok su iz Vašingtona tvrdili da je to urađeno zbog bezbednosti Evrope od potencijalnog iranskog napada.

Foto Tanjug/AP

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije su, kao odgovor na pokušaje Kijeva da ošteti ruske energetske objekte, izvele grupni udar visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ciljevi napada na ukrajinske energetske objekte su pogođeni.
- Jedinice grupe „Sever“ nastavile su napredovanje u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine i nanele poraz kod Volčanska;
- Od početka specijalne vojne operacije ruske trupe uništile su više od 26 hiljada ukrajinskih bespilotnih letelica;
- Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili 74 ukrajinske bespilotne letelice i 21 raketu „hajmars“;
- Južna grupa snaga poboljšala je položaje duž linije fronta i porazila ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;
- Jedinice grupe „Jug“ odbile su kontranapad Oružanih snaga Ukrajine i uništile pet ukrajinskih skladišta municije. Poginulo je i ranjeno više od 785 ukrajinskih vojnika;
- Kao rezultat dejstava grupe „Sever“, Oružane snage Ukrajine izgubile su lanser za raketni sistem „hajmars“ i do 290 vojnika;
- Jedinice grupe „Istok“ zauzele su povoljnije položaje, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 140 vojnika;
- Grupa „Zapad“ je u protekla 24 časa odbila dva kontranapada, porazila tri brigade Oružanih snaga Ukrajine, a gubici neprijatelja iznosili su do 500 vojnika;
- Centralna grupa poboljšala je taktički položaj i porazila formacije tri brigade
- Oružanih snaga Ukrajine. U borbama je poginulo i ranjeno do 380 ukrajinskih vojnika;
Grupa „Dnjepar“ porazila je ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Odjeknule eksplozije u Hersonu i Kramatorsku

U Hersonu i Kramatorsku su odjeknule eksplozije, pišu ukrajinski mediji.

Kenedi Mlađi pozvao američke vlasti na pregovore sa Rusijom o Ukrajini

Nezavisni kandidat za predsedničke izbore u SAD Robert Kenedi Mlađi pozvao je vlasti da odmah započnu mirovne pregovore sa Rusijom o Ukrajini.

„Pozivam na realne mirovne pregovore odmah uz učešće Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Ukrajine. Putin se složio, mi (SAD) takođe treba da budemo spremni“, napisao je on na društvenoj mreži Iks.

Kenedi je dodao da američke vlasti treba da prestanu da finansiraju borbe u Ukrajini i da je „došlo vreme da se zaključi mir“.

On je u tvitu objavio i deo intervujua predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je nedavno dao za „Veltvohe“.

Usvojen 14. paket sankcija Rusiji

Stalni predstavnici zemalja EU usvojili su 14. paket sankcija Rusiji, saopštilo je belgijsko predsedništvo.

Kako su ranije pisali mediji, nove sankcije trebalo bi da utiču na ograničenja pretovara ruskog prirodnog tečnog gasa u EU i transporta ruske nafte.

Maročko: Ukrajina nema dovoljno snage

Ukrajinska vojska nema dovoljno snage da probije rusku odbrambenu liniju kod Volčanska, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Iznad Rusije oboreno 15 ukrajinskih dronova

Ruski PVO sistemi uništili su tokom protekle noći 15 ukrajinskih dronova iznad Adigeje, Krasnodarskog kraja, Brjanske, Rostovske, Orlovske i Belgorodske oblasti Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šest bespilotnih letelica uništeno je iznad teritorije Republike Adigeje, tri iznad Brjanske oblasti, tri iznad Krasnodarskog kraja, jedna iznad Rostovske oblasti, jedna iznad Belgorodske oblasti, a jedna iznad Orlovske oblasti, precizira se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG: Na poziv Kim Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pogledajte više