AMERIČKA HIPERSONIČNA NOĆNA MORA: SAD ponovo odložile raspoređivanje prve baterije raketa LRHW „Dark Eagle“ (VIDEO)

Predrag Stojković 19. 06. 2024. u 19:00

SJEDINjENE Države su se suočile sa ozbiljnim kašnjenjima u razvoju i postavljanju hipersoničnog oružja, te drastično zaostaju za Rusijom i Kinom.

Foto US Army

Prvobitni planovi za raspoređivanje prvih hipersoničnih projektila 2023. godine su propali, prenosi Blumberg, pozivajući se na godišnji izveštaj Pentagona.

Prema izveštaju, američka vojska je trebalo da primi prvih osam hipersoničnih projektila i da rasporedi bateriju 2023. godine. Međutim, poteškoće sa integracijom novog oružja dovele su do sloma ovih planova.

Prema izveštaju koji je objavila Vladina kancelarija za odgovornost 17. juna, američka vojska neće moći da postavi svoju prvu LRHWS (Long Range Hypersonic Weapon System) bateriju do fiskalne 2025. godine zbog problema sa lanserom i sekvencom lansiranja novog hipersoničnog sistema dugog dometa.

Pentagon sada očekuje da će dobiti prve hipersonične rakete u fiskalnoj 2025. godini, ako sve prođe glatko sa njihovim testiranjem. Ukoliko se tokom testiranja otkriju problemi, moguće je dalje odlaganje prijema projektila u upotrebu.

U izveštaju se navodi da je vojska propustila svoj cilj da ima svoju prvu bateriju hipersoničnog oružja dugog dometa, uključujući rakete, do fiskalne 2023. godine zbog problema sa integracijom. Podsetimo, fiskalna godina američke vlade počinje 1. oktobra i završava se 30. septembra.

LRHW je raketa srednjeg dometa koja se lansira iz prikolice sa projektovanim dometom većim od 2700 kilometara. Sistem nastoji da postigne „neverovatnu hipersoničnu“ maksimalnu brzinu od 17 maha. LRHW takođe nosi naziv „Dark Eagle“.

Bez obzira na očite dugogodišnje prepreke, Lokid Martin, Nortrop Gruman i američka vojska uporno tvrde da ostvaruju napredak u radu sa hipersoničnim raketnim sistemu Dark Eagle.

Kao što smo navikli već, neimenovani izvori iz američke armije najavljivali su da bi se prototip rakete mogao pojaviti već ove, 2024. godine. Podsetimo iste tvrdnje, samo tada čak zvanične, čuli smo i prošle godine.

No, oni koji prate radove, sve više su zabrinuti zbog troškova razvoja koji stalno rastu, a projektil nikako da se pojavi. Trenutno se procenjuje da svaka pojedinačna raketa u sistemu košta čak 41 milion dolara.

Da bi se bolje razumela zabrinutost, setimo se da je balistička raketa sa nuklearnom bojevom glavom koja čini okosnicu nuklearnog odvraćanja SAD, Trident 2 (D5), jeftinija za preko 10 miliona dolara.

Američka vojska dodelila je kompaniji Lokid Martin ugovor od 756 miliona dolara za unapređenje sposobnosti hipersoničnog oružja velikog dometa (LRHW), zemaljskog hipersoničnog sistema oružja.

Foto US Army

LRHWS DARK EAGLE

Vojska SAD ima za cilj da Dark Eagle bude moćno i precizno udarno oružje koje može brzo da gađa udaljene mete visoke vrednosti, nudeći značajnu prednost u izbegavanju PVO sistema.

Dark Eagle je raketa srednjeg dometa lansirana iz prikolice sa projektovanim dometom većim od 2700 kilometara. Maksimalna brzina od 17 maha, je ono što je planirano da postigne.

Baterija Dark Eagle sastoji se od četiri lansera zasnovana na prikolici, od kojih svaki ima dva lansera projektila. Ovi lanseri se prevoze na prikolicama M870, koje vuku tegljači-prikolice M983A4 HEMTT sa osam točkova. Pored toga, komandno vozilo sa šest točkova služi kao bv2aterijski operativni centar, koji nadgleda rad sistema Dark Eagle.

Jedinstveni dizajn Dark Eagle-a uključuje hipersonično vozilo (jedrilicu) za ubrzano jedrenje bez pogona postavljeno na raketni pojačivač. Raketni pojačivač pokreće hipersonično vozilo konusnog oblika do idealne brzine i visine pre nego što bude pušten.

Foto US Army

Nakon toga, spušta se do svog odredišta hipersoničnim brzinama, definisanim kao sve što prelazi 5 maha, duž relativno kratkog, atmosferskog puta leta.

Američki odbrambeni gigant Lockheed Martin ima zadatak da služi kao sistemski integrator za hipersonične sposobnosti vojske, nadgledajući primenu ove tehnologije preko mobilnog bacača kamiona, kada se i ukoliko se dogodi.

Za Sjedinjene Države, ispunjavanje značajno revidiranog rasporeda je ključno. Brzina kojom se odvija razvoj hipersoničnog oružja izazvala je veliku zabrinutost u stručnim krugovima SAD i njihovih satelita, posebno imajući u vidu značajan napredak koji su postigli međunarodni rivali.

PROBLEMI I KAŠNjENjA

Posle niza neuspešnih testova koji su stavili američki hipersonični program „Dark Eagle” u neprijatnu situaciju kod svojih rivala, visoki zvaničnik vojske SAD je nedavno otkrio „problem u mašinstvu” sa lanserom.

Vojska je odlučila da odloži upotrebu oružja od kraja septembra 2023. godine do kraja kalendarske godine zbog niza neuspeha u testiranju pre lansiranja koji su se desili tokom proteklih nekoliko godina.

Provere pre leta zahtevale su otkazivanje ključnog testa leta zakazanog za 6. septembar 2023. godine, što je značajno smanjilo raspored raspoređivanja. Kasnije, zbog još jednog neuspelog testa krajem oktobra 2023. godine, odustao se od cilja da se sistem postavi do kraja prošle kalendarske godine.

Uprkos testiranju nekih svojih komponenti u ranijim lansiranjima uživo, vojska SAD još nije sprovela svoj prvi test pune paljbe ove rakete. Tek nakon tri neuspela probna lansiranja u martu, septembru i oktobru prošle godine, vojska je otkrila da je u pitanju navodno mehanički problem.

-Nema ovde neke nove nauke; To je samo mašinski problem da se osigura da projektil radi sa tim lanserom jer su oba nova i obično se to ne radi na taj način, rekao je Dag Buš, šef nabavke vojske za američki Breaking Defence. Pomoćnik vojnog sekretara Buš tada nije detaljno objasnio mašinski problem sa lanserom.

Kroz sva tri neuspeha pre testiranja, američka vojska je zadržala sličan stav i naglasila da test nije mogao da se održi zbog problema u proverama pre leta. Iako u izjavama nije preciziran razlog za otkazivanje testa, one su izazvale zabrinutost oko vremenskog okvira programa i da li vojska može u dogledno vreme da proglasi oružje spremnim za borbu.

Dag je potom rekao da nova strategija američke vojske razdvaja testiranje raketa i lansera tako da kašnjenja u jednom navodno ne utiču na napredak drugog.

On je dodao da bi ovo oružje moglo biti spremno za još jedno testiranje u punoj meri do aprila ili maja ove 2024. godine, a uspešan test bi mogao da dovede do toga da bude na kraju i proglašen operativnim.

Međutim, on nije precizirao konkretan aspirativni datum raspoređivanja oružja u vojsku SAD. Testiranje se koliko znamo ili nije dogodilo ili nije objavljeno usled mogućih nepoželjenih rezultata.

Napori Sjedinjenih Država da smanje tehnološki jaz sa Kinom i Rusijom u hipersoničnom programu suočili su se sa značajnim neuspehom jer se raspored za postavljanje oružja stalno pomerao. “Dark Eagle” pokušava da postane prvo hipersonično oružje u arsenalu američke vojske.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pogledajte više