NUKLEARNE PODMORNICE, KORVETE, FREGATE: Ruska mornarica dobija 12 ratnih brodova do kraja godine

Predrag Stojković 18. 06. 2024. u 19:00

U SASTAVU Ratne mornarice RF do kraja 2024. godine biće i 12 brodova, uključujući brodove prvog ranga, brodove za daleku pomorsku zonu i nuklearne podmornice, izjavio je glavni komandant Ratne mornarice Rusije admiral Aleksandar Mojsejev.

Foto Tanjug/AP

-Među njima je i nuklearna podmornica 'Knez Požarski'. Ove godine planirano je da se završe ispitivanja malih raketnih brodova koji treba da uđu u sastav Ratne mornarice, objašnjava Mojsejev.

Prema njegovim rečima, u okviru ovogodišnjeg plana biće ostvaren program od 50 raznih brodova, plovila, čamaca. Glavni su brodovi prvog ranga, ratni brodovi za velike razdaljine, nuklearne podmornice.

Mornarica planira da završi ispitivanja i uključi male raketne brodove, koji se ove godine testiraju u Baltičkom i Kaspijskom moru.

-Važno je napomenuti da planiramo da se takmičimo u izgradnji i testiranju patrolnih brodova. Postoje četiri podmornice, uključujući dve nuklearne, rekao je on.

Ruska mornarica je u proteklih deset godina dobila 40 ratnih brodova i 24 podmornice. Samo tri podmornice su isporučene deceniju ranije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pogledajte više