OGLASIO SE ZELENSKI IZ ŠVAJCARSKE: "Na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata"

Tanjug 16. 06. 2024. u 15:48

PODRŠKA zapadnih i drugih svetskih lidera na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj miru u Ukrajini održanoj u švajcarskom gradu Birgenštoku pokazuje Ukrajini da se može obnoviti primena međunarodnog prava, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekavši da se nada "brzim rezultatima nakon mirovne konferencije".

Foto: Profimedia

- Nadam se da možemo postići rezultate što je pre moguće - rekao je ukrajinski predsednik na plenarnom zasedanju, prenosi Rojters navodeći da je Zelenski izrazio uverenje da će svi u svetu uvideti da se povelja UN može primenjivati u punoj efikasnosti.

Tokom izlaganja Zelenski je najavio da će Ukrajina predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja sukoba na drugom mirovnom samitu.

- Kada plan akcije bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan za sve, tada će biti dostavljen i predstavnicima Rusije, tako da na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata - rekao je Zelenski, preneo je ranije Kijev Independent.

Predsednica Švajcarske Viola Amherd ukazala je tokom svog uvodnog izlaganja da je cilj okupljanja u Birgenštoku da se definiše okvir za "sveobuhvatan, pravičan i trajan mir za Ukrajinu na osnovu međunarodnog prava i Povelje UN" istakavši da je mirovni proces koji ne uključuje Rusiju "nemoguć".

Pogledajte više