OŠTRA KRITIKA ORBANA: Mađarski premijer poslao poruku Đorđi Meloni i Marin Le Pen

Novosti online 14. 06. 2024. u 17:25

MAĐARSKI premijer Viktor Orban kritikovao je šefice desničarskih stranaka u Italiji i Francuskoj što nisu postigle dogovor o udruživanju u sledećem sazivu Evropskog parlamenta.

Foto: Profimedia/EPA

Takav savez, ako mu se pridruže i drugi desničarski poslanici u Evropskom parlamentu, "bila bi najveća parlamentarna frakcija u Evropi", rekao je Orban u intervjuu za radio "Košut".

- Ovo smo ranije sanjali, a onda smo se probudili i ispostavilo se da dve dame ne mogu da se dogovore - dodao je on.

Orbanovi komentari usledili su nakon što je liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen prošlog meseca pozvala premijerku Italije Đorđu Meloni da se udruže.

- Ovo je trenutak da se ujedinimo, bilo bi zaista korisno... Mislim da ne treba da dozvolimo da nam ovakva prilika promakne - rekla je Le Penova za italijanski list "Korijere dela sera".

Foto: EPA

Stranka Đorđe Meloni Braća Italije, deo je grupe evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu, dok je Nacionalno okupljanje Marin Le Pen deo grupe Identitet i demokratija. Obe stranke su ovog meseca zabeležile velike pobede na evropskim izborima, postigavši najbolje rezultate u svojoj istoriji.

Ako bi udružili snage, bili bi druga najveća grupacija u Evropskom parlamentu, iza grupe desnog centra Evropske narodne partije (EPP).

Melonijeva, piše "Politiko", nije decidno odbacila mogućnost saveza sa EPP i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

(rt.rs)

Pogledajte više