STOLTENBERG PROGOVORIO O NUKLEARNOM ORUŽJU: Reagovao na najnovije aktivnosti Rusije

Novosti online 12. 06. 2024. u 22:21

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg govorio je danas o naporima Alijanse da prilagodi svoje sposobnosti trenutnim sigurnosnim pretnjama, uzimajući u obzir, kako je rekao, najnoviju nuklearnu retoriku i vežbe Rusije.

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Razgovarajući sa novinarima pre dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, na kojem će se održati sastanak o nuklearnim planovima Alijanse, nazvao je nuklearno oružje NATO-a "poslednjim obezbeđenjem sigurnosti" i sredstvom za očuvanje mira.

Kako navodi Rojters, iako je poznato da SAD raspolažu nuklearnim bombama na nekoliko lokacija u Evropi, NATO retko javno govori o tom oružju.

Raspravljajući o onome što je nazvao "trajnom adaptacijom" nuklearnog arsenala NATO, Stoltenberg je rekao da je Holandija u junu proglasila prve avione F-35 spremnim da nose nuklearno oružje i rekao da SAD modernizuju svoje nuklearno oružje u Evropi.

Opisao je povećanu rusku aktivnost u vezi sa njenim nuklearnim sposobnostima.

- Ono što smo videli tokom poslednjih godina i meseci je opasna nuklearna retorika sa ruske strane... Takođe vidimo i neke vežbe, nuklearne vežbe sa ruske strane - rekao je.

Pogledajte više