POTVRĐENO SA NAJVIŠEG NIVOA: Izrael i Hamas označeni kao počinioci ratnih zločina

Đorđe Grmuša 12. 06. 2024. u 17:20

IZRAEL i Hamas počinili su ratne zločine u ranim fazama rata u Pojasu Gaze, navodi se u novim izveštajima Ujedinjenih nacija, uz napomenu da akcije Izraela predstavljaju i zločine protiv čovečnosti zbog ogromnih civilnih žrtava.

Foto: Profimedia

Ovo su nalazi iz dva paralelna izveštaja od kojih je jedan fokusiran na napade Hamasa 7. oktobra, drugi na vojni odgovor Izraela, a objavila ih je Istražna komisija UN. 

Izrael ne sarađuje sa ovom komisijom, za koju kaže da je pristrasna i antiizraelska.  Komisija je objavila da Izrael ometa njen rad i sprečava istražitelje da pristupe i Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama.

Diplomatska misija Izraela pri UN u Ženevi odbacila je nalaze Istražne komisije UN i saopštila da su "njene akcije u službi usko vođene političke agende protiv Izraela". Hamas za sada nije odgovorio na zahtev za komentar.

U izveštajima, koji pokrivaju sukob do kraja decembra, utvrđeno je da su obe strane počinile ratne zločine uključujući mučenje, ubistvo ili namerno ubistvo, povrede ličnog dostojanstva i nehumano ili okrutno postupanje.

Izrael je, istaknuto je, počinio dodatne ratne zločine, uključujući izgladnjivanje kao metod ratovanja i ne samo da nije obezbedio osnovne zalihe kao što su hrana, voda, skloništa i lekovi za stanovnike Pojasa Gaze, već je "delovao da spreči snabdevanje tim potrepštinama" koje bi pokušala da sprovede bilo koja druga strana. 

Nezavisni eksperti za ljudska prava koje rade za UN naveli su u izveštaju, koji je objavljen danas, da su izraelske snage i palestinski militanti učestvovali u seksualnom i rodno zasnovanom nasilju tokom prvih meseci rata između Izraela i Hamasa, prenosi AP.       

Nezavisni eksperti su, u detaljnoj hronici događaja o kojima su javljali mediji, ukazali da su izraelske snage i palestinski militanti počinili ratne zločine, dok je za Izrael rečeno da je počinio i zločine protiv čovečnosti. 

U izveštaju se tvrdi da učestalost, rasprostranjenost i težina seksualnih i rodno zasnovanih zločina nad Palestincima koje su izvršile izraelske snage tokom tog perioda ukazuju da su pojedini oblici takvog nasilja "deo operativnih procedura" Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Uprkos poricanju Hamasa da je vojno krilo te palestinske grupe počinilo seksualno nasilje nad izraelskim ženama, u izveštaju se navodi da su stručnjaci dokumentovali "slučajeve koji ukazuju na seksualno nasilje" nad ženama i muškarcima u blizini mesta gde se održavao veliki  muzički festival, vojne ispostave i nekoliko kibuca na jugu Izraela koji su napadnuti 7. oktobra prošle godine.

Izrael je odbio da sarađuje sa timom nezavisnih eksperata.

Diplomatska misija Izraela u Ženevi saopštila je da izveštaj pokušava da, kako se navodi, "lažno" izjednači pripadnike IDF-a i terorista Hamasa kao počinioce seksualnog nasilja i ponovila da stručnjaci sprovode antiizraelsku strategiju. 

BONUS VIDEO: KINESKI DRON PRVI NA MONT EVERESTU - Pogledajte kako nosi teret

Pogledajte više