DE KRO I NJEGOVA STRANKA PODNELI OSTAVKU: Belgijski premijer teško doživeo debakl na izborima za EP

Milica Škorić 10. 06. 2024. u 13:52

CELOKUPNO rukovodstvo stranke Otvorenih belgijskih flamanskih liberala i demokrata (VLD), stranke odlazećeg premijera Aleksandera de Kroa, podnosi ostavku nakon što je ta stranka pretrpela težak poraz na nacionalnim i evropskim izborima, preneo je danas Politiko.

Foto: EPA

- Poraz je kolektivna odgovornost. Ne samo Aleksandera de Kroa i mene, već i cele stranke i celog partijskog rukovodstva - rekao je predsednik VLD Rom Ongena.

On je istakao da je uprkos lošem rezultatu, VLD i dalje kandidat za učešće u vladi. Nakon što su sinoć objavljeni prvi rezultati izbora, De Kro je uplakan rekao da je od sada ''premijer u ostavci'', a već danas belgijski kralj Filip trebalo bi da počne razgovore sa liderima političkih stranaka koje su osvojile najviše glasova na nacionalnim izborima.

Prvi bi na razgovore trebalo da dođe Bart de Vever iz N-VA, zatim Tom van Griken iz Vlamsa Belanga i Žorž iz MR-a. Tokom tih razgovora glavna tema će biti izbor novog premijera. Flamanske nacionalističke partije dominirale su na jučerašnjim izborima u Belgiji, a liberalna stranka premijera Aleksandera de Kroa doživela je udarac.

Prema anketama, desničarska nacionalistička Nova flamanska alijansa ostvarila je najbolji rezultat sa 22 odsto glasova, dok je VLD osvojila manje od sedam odsto glasova. Krajnje desničarska, antiimigraciona partija "Flamanski interes" je na drugom mestu, sa 17,5 odsto, ispred Socijalističke partije "Napred", koja je osvojila oko 10,5 odsto glasova.

BONUS VIDEO: NESVAKIDAŠNjE SCENE NA SEVERU RUSIJE - Jun, grad Dudinka okovan ledom, a ljudi - uživaju

(Tanjug)

Pogledajte više