"NATO JE VEĆ PREŠAO CRVENU LINIJU": Dozvola Kijevu za upotrebu zapadnog naoružanja izazvala bes u Evropi

Novosti online 09. 06. 2024. u 13:25

ZAPADNI partneri Ukrajine su prešli crvenu liniju kada su dozvolili Kijevu da koristi njihovo naoružanje za napade unutar Rusije, izjavila je ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner u intervjuu za "Prese".

Foto Tanjug/AP

Podsećanja radi, deo NATO članica je u proteklim nedeljama otvoreno podržao ideju i dalo dozvolu Ukrajini da koristi naoružanje zapadne proizvodnje za napade na teritoriju Ruske Federacije, navodno na "ograničen način".

Uprkos tome, Zapad i dalje insistira na tome da on nije učesnik u sukobu i da podržava napore Kijeva samo zbog kako bi se zaustavio prodor ruske vojske u Harkovskoj oblasti, koji je Moskva pokrenula kako bi pomerila liniju kontakta dalje od granice i time sprečila dalje ukrajinske napade po civilnim ciljevima.

Foto: Robert Hegedus/MTI via AP

- Crvena linija je pređena - rekla je Tanerova komentarišući odluku SAD, Francuske i Nemačke da daju dozvolu za upotrebu njihovog naoružanja u prekograničnim napadima.

Na pitanje o tome na koji bi drugi način Ukrajina mogla da zaustavi Harkovsku operaciju, austrijska ministarka izjavila je da je "Austrija neutralna država i da nije na njoj da sudi o tome".

Ona je navela i da je "zadovoljna" time što je bar generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa neće slati svoje trupe u Ukrajinu.

Međutim, vredi podsetiti da je, uprkos tome, francuski predsednik Emanuel Makron najavio da će njegova država poslati instruktore u Ukrajinu, a ovu ideju je podržalo nekoliko država u okviru NATO.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: BITKA ZA KARTUM: Pogledajte snimak

Pogledajte više