STOLTENBERG ODUSTAJE OD FONDA ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI? Američki mediji tvrde - Kritike zemalja Alijanse mu teško pale

Tanjug 08. 06. 2024. u 08:57

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg povlači planove o uspostavljanju petogodišnjeg fonda od 100 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini, nakon negodovanja pojedinih zemalja članica Alijanse, rekli su neimenovani izvori za Blumberg.

Foto: Profimedia

Agencija navodi da bi se, prema novom predlogu za koji se očekuje da će dobiti podršku ministara odbrane zemalja članica na sastanku u Briselu sledeće nedelje, zemlje NATO-a obavezale da godišnje izdvajaju pomoć Ukrajini u vrednosti od najmanje 43 milijarde dolara, a u nju bi spadalo oružje i drugi oblici pomoći.

NATO bi određivao doprinos svake države u skladu sa procentom njihovog bruto domaćeg proizvoda i verovatno objavljivao podatke o donacijama u godišnjem izveštaju, navodi Blumberg.

Stoltenberg je ranije iznosio plan o prikupljanju 100 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u roku od pet godina, ali su neke zemlje članice NATO-a negodovale postavljajući pitanje izvodljivosti takvog plana.

- Trošili smo otprilike 40 milijardi godišnje do sad, ali ono što ja tražim saveznicima je da se obavežu da će to raditi u narednim godinama - rekao je Stoltenberg posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a održanog 31. maja u Pragu.

BONUS VIDEO: VULKAN GRINDAVIK U NOVOJ ERUPCIJI: Pogledajte snimak lave

Pogledajte više