STIGLA POTVRDA IZ KONGRESA: Poznato kada će Netanjahu održati govor na zajedničkoj sednici

Novosti online 07. 06. 2024. u 09:10

PREMIJER Izraela Benjamin Netanjahu održaće govor na zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa 24. jula, potvrdili su danas lideri Kongresa.

Foto: Tanjug/AP

- Ovaj dvopartijski sastanak predstavnika oba doma američkog Kongresa simbolizuje trajni odnos između SAD i Izraela i pružiće premijeru Netanjahuu priliku da podeli viziju izraelske vlade o odbrani njihove demokratije, borbi protiv terorizma i uspostavljanju pravednog i trajnog mira u regionu - naveli su u zajedničkom saopštenju predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson i lider republikanske manjine u Senatu Mič Makonel, prenosi "Tajms of Izrael".

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je ranije da će tokom obraćanja američkom Kongresu predstaviti, kako je naveo, "istinu o ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze".

- Veoma sam ganut što ću imati privilegiju da predstavljam Izrael pred oba doma Kongresa i da predstavnicima američkog naroda i celom svetu obelodanim istinu o našem pravednom ratu protiv onih koji pokušavaju da nas unište - rekao je ranije Netanjahu.

Za sada nije jasno da li će se Netanjahu tokom posete SAD sastati i sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Ispostavilo se da je podrška Bajdena Izraelu politička slabost za aktuelnog američkog predsednika uoči novembarskih predsedničkih izbora jer su neki krugovi demokrata i brojni građani ogorčeni zbog hiljada civilnih žrtava u Pojasu Gaze, navodi Rojters.

Republikanci su takođe kritikovali Bajdena zbog njegovog stava o ratu u Pojasu Gaze, tvrdeći da američki predsednik ne čini dovoljno da pomogne Izraelu.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: VULKAN GRINDAVIK U NOVOJ ERUPCIJI: Pogledajte snimak lave

Pogledajte više