ZA SUDAR VOZOVA U ČEŠKOJ KRIV MAŠINOVOĐA? Ispituju se detalji udesa u Pardubicama

A. V. V. 07. 06. 2024. u 07:00

VELIKA tragedija dogodila se u sredu kasno uveče u Češkoj kada su se, iz još nerazjašnjenih razloga, sudarili putnički i teretni voz u mestu Pardubice, stotinak kilometara od glavnog grada Praga. Poginule su četiri osobe, a 23 su lakše povređene. Mašinovođe oba voza su preživele. Jedan od vozova prevozio kalcijum-karbid, ali da do curenja, srećom, nije došlo, jer su prva dva vagona bila prazna. Među žrtvama su i dve državljanke Ukrajine.

Foto: Fire Department of Pardubice region via AP

Češki šef diplomatije Vit Rakušan kaže da niko od povređenih nije u životnoj opasnosti. Premijer Češke Petr Fijala izjavio je da je reč o velikoj tragediji i izrazio je saučešće porodicama poginulih. "Sudar dva voza u Pardubicama je velika nesreća. Svi mislimo na žrtve. Izražavam iskreno saučešće", naveo je na "Iksu".

U putničkom vozu kompanije RegioJet u trenutku nesreće nalazilo se više od 300 putnika koji su putovali ka Košicama u istočnoj Slovačkoj, dok je teretni imao 21 vagon. Na mesto nesreće upućeno je 38 vatrogasnih jedinica. Povređeni su helikopterima prevezeni u najbliže bolnice. Na društvenim mrežama juče se širio video-snimak sudara vozova, na kojem se čuje škipanje, a zatim jak udarac. Snimak je zabeležila kamera sa obližnjeg industrijskog kompleksa.

Prema rečima očevidaca, udarac je bio jak i stravičan, dok su pojedini morali da razbijaju prozore kako bi izašli iz smrskanog voza. Jedan od putnika ekspresnog voza Martin Bujnjak rekao je za ČTK da je osetio veliki udarac i da mu je noga izgrebana, kao i da je sam uspeo da izađe iz voza.

- Vatrogasci su prvo pokušali da zadrže putnike u vagonima jer je tako bilo najbezbednije. Zahvalan sam što sam živ - ispričao je on za lokalne medije.

Drugi putnik ispričao je da mu se učinilo da voz ide u pogrešnom smeru.

- Svetlo na semaforu je bilo zeleno i odjednom se začuo udarac - rekao je on.

Češki ministar saobraćaja Martin Kupka kaže da uzrok sudara vozova još nije poznat, dok portparol državne agencije koja istražuje nesreće vozova Martin Drapal smatra da je do nesreće došlo jer se vozač putničkog voza nije zaustavio na znaku stop, te da nije jasno da li je reč o ljudskom faktoru ili tehničkom problemu.

Pogledajte više