ŠARL MIŠEL SPREMA OSVETU PROTIV FON DER LAJENOVE? "Politiko": Igra mu je očigledna, nateraće je da posrne

Milica Škorić 05. 06. 2024. u 09:24

BRISEL je pun priča da predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pokušava da svrgne svog neprijatelja Ursulu fon der Lajen, moćnu šeficu Evropske komisije. Osam diplomata EU i zvaničnika nacionalne vlade izjavilo je "Politiku" da se plaše da Mišel pokušava da osujeti njen drugi mandat na čelu Komisije.

FOTO: AP/Tanjug

- To sve izluđuje jer je njegova igra veoma očigledna: da natera Fon der Lajenovu da posrne - rekao je jedan zvaničnik EU. Zvaničnik je, kao i drugi citirani u ovom članku, govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Borba za vlast dvoje najviših zvaničnika Evropske unije traje već duže vreme. To je kulminiralo tokom posete Ankari 2021. godine kada je Mišel zgrabio jedinu dostupnu stolicu tokom fotografisanja i seo pored turskog predsednika, dok je Fon der Lajenova morala da sedi na obližnjem kauču. Afera je postala poznata kao Sofagejt, a Fon der Lajenova je optužila Mišela za seksizam.

Nervoza u EU

Poslednjih nekoliko nedelja neke evropske zemlje su postale sve nervoznije zbog Mišelovog „pravog plana”. Neki su u razgovoru za "Politiko" sugerisali da Mišel cilja na novi čelni posao - ulogu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku, što znači da bi nasledio Žozepa Borelja. Njegova strategija će biti da uvuče šefove država u razgovore jedan na jedan, a ne da razgovara o izvršnim poslovima sa svima prisutnima, što je tradicionalno način na koji se ovi dogovori sklapaju.

- Mnoge zemlje članice su zabrinute što Šarl Mišel neće igrati konstruktivnu ulogu, već će radije slediti ličnu osvetničku agendu - rekao je jedan diplomata EU.

Dok zvaničnici pregovaraju o dogovoru između 27 šefova država i vlada o narednim predsednicima Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i o sledećem šefu spoljne politike, neki strahuju da će Mišel iskoristiti priliku za osvetu.

Borba za prestižnu ulogu

- On vidi poređenje sa Fon der Lajenovom kao suštinski lažno i nepravedno - rekao je drugi diplomata EU.

Od stupanja na dužnost 2019. godine, reputacija Fon der Lajenove kao vrhunskog kriznog menadžera porasla je tokom pandemije i ruske invazije na Ukrajinu, dok je Mišel često bio predmet kritika i podsmeha, piše "Politiko".

Nakon što Mišelov mandat prestane 1. decembra, on se ne može obnoviti, a bivši belgijski premijer nema jasnu strategiju izlaska. Zašto se ne izboriti za još jednu prestižnu ulogu na nivou EU, piše "Politiko". 

U Evropskom parlamentu socijalisti i liberali, koji su deo EPP koalicije Ursule fon der Lajen, sve više napadaju njenu moguću saradnju sa desničarskim liderima i partijama. Mišel bi, piše "Politiko", mogao da nađe dovoljno nezadovoljnih vladavinom Ursule fon der Lajen.

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA - Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

(Indeks)

Pogledajte više