"MORAMO DA POŠALJEMO PORUKU PUTINU" Vašington: Uslov za mir u Ukrajini - još veće isporuke oružja Kijevu

Novosti online 05. 06. 2024. u 08:46

SJEDINjENE Američke Države smatraju da Zapad radi postizanja mira u celom svetu treba da šalje još više oružja Ukrajini i da izdrži duže od Rusije, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

- Moramo da pošaljemo jasnu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da ne može da izdrži duže od nas, da nas podeli. Dobro smo se pridržavali tih poruka. U narednim nedeljama imaćemo dobru mogućnost da na kraj stavimo ne samo tačku, već uzvičnik - rekao je Salivan tokom brifinga na putu u Francusku.

Tim rečima je on odgovorio na pitanje šta je potrebno da bi se postigao mir tokom predstojećeg „mirovnog samita“ u Švajcarskoj, sastanka G7 i samita NATO u Vašingtonu.
Salivan je naglasio i da Sjedinjene Američke Države neće slati u Ukrajinu vojnike, savetnike ili instruktore radi obučavanja ukrajinskih vojnika.

Istovremeno, on je izrazio uverenost da američko oružje koje Kijev dobija menja situaciju, koja je bila negativna po Ukrajinu. Prema njegovim rečima, Ukrajina se našla u velikoj nevolji zbog kašnjenja pomoći iz SAD.

- Sada se Ukrajinci izvlače iz te nevolje, a Vašington se nada da Oružane snage Ukrajine na kraju ne samo da mogu da se odbrane, već i da pređu u ofanzivu - zaključio je Salivan.
Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI LANSIRALI RAKETU: Pogledajte teretni svemirski brod MS-27

Pogledajte više