MRTVAČKI SANDUCI UZ AJFELA: Francuzi sumnjaju na Ruse

Mrtvački sanduci prekriveni francuskom zastavom položeni su pored Ajfelove kule u Parizu, što je izazvalo burne reakcije u zemlji.

Foto: Printskrin BFMTV

Postavljeno je pet kovčega, koji su, da bi imali težinu, bili ispunjeni kesama gipsa. Na njima je stajao napis "Francuski vojnici iz Ukrajine", s gramatičkom greškom. Demineri su dva sata proverali okolinu, a ceo prostor je bio zatvoren za javnost.

Odmah je uhapšeno troje osumnjičenih, koji su izvedeni pred sudiju. Prvi je, nedaleko od Ajfelove kule, priveden Bugarin, koji je vozio kamionet sa sanducima i dvoje saučesnika nemačke i ukrajinske nacionalnosti. Bugarin je rekao da je bio plaćen 40 evra da preveze tovar i dvoje nepoznatih ljudi.

Saučesnici su uhvaćeni nekoliko sati kasnije na međunarodnoj autobuskoj stanici u Parizu, pri pokušaju da pobegnu u Berlin.

Očigledno je da ovaj incident ima veze sa ukrajinskim sukobom. Zvanični Pariz sumnja u rusko mešanje, uz podsećanje na opomene iz Moskve da će se u Francusku vraćati kovčezi sa mrtvim Francuzima, u trenutku kada je predsednik Makron poručio da nije isključeno da u Ukrajinu budu poslati vojnici. Podseća se i na nedavnu poruku potpredsednika Dume Pjotra Tolstoja, koji je poručio da će se ideja da se šalju francuski vojnici u Ukrajinu završiti kovčezima prekrivenim francuskim zastavama koji će stizati na aerodrom "Orli".

Protekle sedmice su se u javnosti pojavile informacije da bi tokom ove nedelje moglo da bude najavljeno slanje većeg broja francuskih instruktora u Ukrajinu. To je, između ostalog, iznela i liderka krajnje desnice Marin le Pen, koja se tome protivi. Najnoviji incident se dogodio u jeku predizborne kampanje za Evropske izbore koji će biti održani u nedelju i na kojima ubedljivo u ispitivanjima javnog mnjenja vodi stranka Nacionalno okupljanje.

Pokrenuta je istraga, a protiv troje osumnjičenih za ostavljanje mrtvačkih sanduka podignuta je optužnica za nasilje, zbog emotivnog šoka koji su mogli da dožive prolaznici kod Ajfelove kule.

Francuzi u poslednje vreme sumnjaju na Moskvu, kada su u pitanju subverzivne akcije koje, kako se ističe, imaju za cilj da destabiliziju društvo iznutra. Navode se primer hapšenja rusofilskog moldavskog para pre nekoliko meseci koji je crtao Davidove zvezde po fasadama, ili nedavne glasine da je navodno u policijskom komesarijatu u Parizu preminuo alžirski student posle propalestinskih protesta.

Otkriveno je da ta osoba ne postoji, a da je ova vest plasirana putem veštačke inteligencije. Prvi je, kažu, dalje prosledio "jedan ruski ultranacionalista". U tome u Parizu vide ruku ruske obaveštajne službe koja želi da destabilizuje francusku na unutrašnjem planu.

Pogledajte više