ROĐENDAN ITALIJANSKE REPUBLIKE Matarela: Mir preduslov za ostvarivanje slobode i demokratije i ekonomskog rasta

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

03. 06. 2024. u 08:32

- MORAMO se posvetiti u ovim izuzetno teškim vremenima miru kao preduslovu za ostvarivanje slobode i demokratije, ekonomskog rasta i prava, odbacujući opasne kompromise.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Ovo su, podvlačeći i važnost odbrane Ukrajine, poruke predsednika Republike Italije Serđa Matarele na 78. rođendan Republike Italije.

Dana 2. i 3. juna 1946. godine više od 28 miliona Italijana na referendumu se izjasnilo za novi oblik vladavine nakon završetka fašizma i Drugog svetskog rata i prvi put su glasale i žene, tako je republika pobedila sa 12.718.641 glasova protiv 10.718.502 onih za monarhiju. Na političkom planu za Ustavotvornu skupštinu od 556 članova premoć je imala Demohrišćanska partija, sledili su je socijalisti, potom komunisti.

Proslava Dana Republike obeležava se 2. juna a predsednik Matarela položio je venac na Oltar otadžbine na spomenik Neznanog junaka na Trgu Venecija u Rimu i potom je održana vojna parada na Carskom putu uz prisustvo premijera Đorđe Meloni i najviših zvaničnika državnih institucija, kao i ogromnog broja građana i turista.

Bila je to parada predstavnika svih rodova italijanske vojske. Prvi put defilovali su gradonačelnici i najmanjih mesta na Apeninima, od Koloseuma do Trga Venecije.
Članovi Garde predsednika Republike na konjima sa atraktivnim uniformama bili su posebna atrakcija, ali su ih zasenile neopisive akrobacije čuvene eskadrile "Freče trikolori".

Pogledajte više