RAT U UKRAJINI: Ukrajinci pokušali da se iskrcaju na levu obalu Dnjepra (FOTO/VIDEO)

Novosti online 03. 06. 2024. u 07:15 >> 00:47

RAT u Ukrajini ušao je u 831. dan.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Moskva: Poginula jedna osoba u ukrajinskom napadu na Donjecku oblast

Tokom napada Oružanih snaga Ukrajine na Donjecku oblast koju kontroliše Rusiju je poginula jedna osoba, a tri su povređene saopštio je šef regiona Denis Pušilin.

"U Nikitovskom okrugu Gorlovka, žena rođena 1967. godine ubijena je tokom granatiranja kasetnom artiljecijom, napisao je Pušilin na Telegramu.

(Izvestia)

Načelnik norveškog generalštaba otkrio koliko je potrebno da se pripremi odbrana od Rusije

Načelnik generalštaba norveške vojske general Eirik Kristofersen izjavio je danas da NATO ima rok od dve do tri godine da se pripremi za odbranu pre nego što se Rusija ponovo osposobi za izvođenje konvencionalnog napada.

Više o tome pročitajte ovde.

Foto Tanjug/AP

 

Lukašenko otkrio koja država je ključan faktor za kraj rata

- Ako Amerikanci požele, sutra će zavladati mir u Ukrajini, ali to im sada nije u interesu, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posle razgovora sa predsednikom Mongolije Uhnaginom Hurelsuhom u Ulan Batoru.

Više o tom pročitaje ovde.

Kuleba: Radićemo na proširenju dozvola za korišćenje zapadnog oružja

Ukrajina će sa partnerima raditi na proširenju dozvola za upotrebu zapadnog naoružanja na teritoriji Ruske Federacije.

Kijev nije dobio neograničenu dozvolu da koristi zapadno oružje za uništavanje ruskih ciljeva na ruskoj teritoriji, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Istakao je da su međunarodni partneri učinili veoma ispravan korak kada su ukinuli ograničenja na upotrebu zapadnog oružja za gađanje vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji.

"Ovo ne znači da imamo potpuni `kart blanš`. Moramo da se pridržavamo koraka i pravila, mi zaista cenimo donetu odluku i nastavićemo da radimo sa našim saveznicima po pitanju proširenja metoda korišćenja ovog oružja", naglasio je Kuleba.

(Unian)

Nastavljaju se žestoke borbe u Harkovskoj oblasti

Ukrajinska vojska izveštava o intenzivnim borbama na Harkovskom pravcu, a to navode i informacije Moskve.

Kijev tvrdi da se na Harkovskom pravcu nastavlja se bitka kod Lipcova, da se u pravcu Kupjanska broj povećao broj ruskih napada.

Ruske trupe su navođenim vazdušnim bombama i nenavođenim projektilima gađali okruge Siversk, Kupjansk i Sinkivka, prenosi Ukrinform.

Sa druge strane, ruska vojska je objavila napredovanje grupe "sever" u oblasti Harkova duboko u odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

Moskva tvrdi da je odbila pet kontranapada u oblasti Lipcova i Vovčanska, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

(Ukrinform/Izvestia)

Grosi: Pokretati nuklearku Zaporožje je daleko od bezbednog

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da nije bezbedno ponovo pokretati nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini sve dok oko nje besni rat.

Grosi je po tom pitanju prošle nedelje održao sastanak sa Rusijom nakon što mu zvaničnici, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštili da se Moskva nada da će ponovo pokrenuti najveću nuklearnu elektranu u Evropi, gde je trenutno iz bezbednosnih razloga ugašeno šest reaktora.

"Njihova (ruska) ideja je da je (elektranu) u nekom trenutku ponovo pokrenu. Ne da je unište. Stoga je potrebno o tome diskutovati", rekao je Grosi na konferenciji za novinare na sastanku Odbora IAEA.

Rusija je posle prošlonedeljnog sastanka saopštila da ne planira da u ovom trenutku pokrene postrojenje.

Grosi je naglasio da je pre pokretanja elektrana neophodno preduzeti važne korake.

(Tanjug)

 

Kijev objavio snimak uništavanja ruske radarske stanicu

Tokom vazdušnog izviđanja na jednoj od operativnih linija, Snage za specijalne operacije Ukrajine otkrili su lokaciju ruske mobilne radarske stanice "Kasta-2E2" i uništile je.

Prema navodima specijalnih snaga, ovaj model radara se smatra najsavremenijim oružjem dizajniranim za kontrolu vazdušnog prostora, određivanje koordinata i prepoznavanje vazdušnih ciljeva, uključujući i one koji lete na izuzetno malim visinama.

Prvi put je radar "Kasta" zabeležen na teritoriji Ukrajine 2021. godine u okupiranoj Luganskoj oblasti. Tada su Rusi uvezli opremu za suzbijanje bespilotnih letelica. Međutim, nedavno su vozila neprijateljske stanice postala meta udarnih dronova SSO.

(Ukrajinska pravda)

 

 

Ukrajinci pokušali da se iskrcaju na levu obalu Dnjepra


Oružane snage Rusije sprečile su pokušaj ukrajinske vojske da se iskrca sa čamaca na levu obalu Dnjepra na području naselja Dnjeprani u Hersonskoj oblasti, najveći deo ukrajinskih vojnika likvidiran je na vodi, izjavio je Vladimir Saldo, gubernator oblasti.
 

Otkrivena grupa agenata ukrajinskih obaveštajnih službi

U Sevastopolju je otkrivena grupa agenata ukrajinskih obaveštajnih službi, koja je planirala da izvodi diverzije i terorističke napade protiv vojnika ruske Crnomorske flote, kao i objekata vojne, transportne i energetske infrastrukture, saopštila je FSB Rusije.

Zelenski traži što više psihijatara

Vladimir Zelenski zatražio je od predsednika Filipina Ferdinanda Markosa da pošalje u Kijev što više psihijatara kako bi pomogli ukrajinskim vojnicima, prenosi agencija GMA.

- Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno više stručnjaka za mentalno zdravlje za vojnike koji se nalaze na prvoj liniji sukoba - navodi agencija.

Markos je odgovorio da bi Manila mogla da ppruži takvu pomoć.
 

Uništeno ukrajinsko uporište u Zaporoškoj oblasti

Posada samohodne artiljerijske haubice „msta-S“ grupe trupa „Dnjepar“ uništila je kamuflirano uporište ukrajinske vojske severno od sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti, saopštio je komandant sa kodnim imenom Volkodav.
 

Čečeni prebačeni na harkovski pravac

Vojnici specijalnih snaga Ahmat prebačeni su na harkovski pravac specijalne operacije i već se nalaze na različitim delovima linije borbenog dodira, rekao je novinarima komandant specijalnih snaga general-major Apti Alaudinov.

On je istakao da su borci već počeli da izvršavaju postavljene zadatke.
 

BONUS VIDEO: Rusko oružje

Pogledajte više