EVROPA "OŽIVELA" DRUGI SVETSKI RAT: Padobranci izveli skok na mestu gde se vodila jedna od najvećih bitaka

Đorđe Grmuša 02. 06. 2024. u 15:57

PADOBRANCI koji su iskakali iz aviona iz doba Drugog svetskog rata na sada mirno nebo Normandije gde je nekada besneo rat, najavili su danas ceremoniju povodom Dana D.

Foto: Profimedia

Sve je manji broj veterana u kasnim 90-im koji se vraćaju da bi se setili palih prijatelja i njihovih podviga koji su izmenili istoriju, preneo je AP.

Iz tri transportna aviona C-47, oni su iskočili, a njihovi padobrani otvarali su se na plavom nebu, dok su ih okupljeni čekali uz pesme Glena Milera i Edit Pjaf.

Predsednik SAD Džozef Bajden, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i britanski članovi kraljevske porodice su među VIP ličnostima koje Francuska očekuje na događajima za Dan D.

Rusija neće biti pozvana na događaje povodom obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja na Dan D u Drugom svetskom ratu sledeće nedelje s obzirom na njen rat protiv Ukrajine, saopštilo je 30. maja francusko predsedništvo.

Organizatori su prethodno u aprilu saopštili da predsednik Rusije Vladimir Putin neće biti pozvan na događaje u Francuskoj, ali da će neki ruski predstavnici biti dobrodošli u znak priznanja za ratne žrtve koje je položila ta zemlja, preneo je Rojters.

Sovjetski Savez je izgubio više od 25 miliona ljudi u Velikom otadžbinskm ratu, a Moskva je pod Putinom je počela da obeležava pobedu u ratu masovnom vojnom paradom na Crvenom trgu.

Ruski zvaničnici su u prošlosti prisustvovali ceremoniji obeležavanja Dana D.

Tokom obeležavanja 70. godišnjice 2014, Putin je zajedno sa tadašnjim liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine uspostavio takozvani Normandijski format - kontakt grupu za rešavanje sukoba između Ukrajine i Rusije, u tom trenutku fokusiranu na Donbas i Krim.

Više od 150.000 savezničkih vojnika pokrenulo je vazdušno, morsko i kopneno iskrcavanje u Normandiji 6. juna 1944. godine, operaciju koja je na kraju dovela do oslobođenja zapadne Evrope od nacističke Nemačke.

(Alo)

BONUS VIDEO: RUSI LANSIRALI RAKETU - Pogledajte teretni svemirski brod MS-27

Pogledajte više