ORBAN: SVE U RUKAMA DVE ŽENE - Mađarski premijer pozvao na ujedinjenje nacionalnih snaga pred izbore za EP

Sudbina evropske nacionalne desnice počiva na dvema damama. To je poruka mađarskog premijera Viktora Orbana koji očekuje približavanje italijanske premijerke Đorđe Meloni i liderke francuskih nacionalnih snaga Marin Le Pen.

Foto: Tanjug/AP

- Budućnost desnice u Evropi nalazi se u rukama dve žene, Đorđe Meloni i Marin Le Pen – kazao je Orban.

 Orban je najavio da će njegova stranka Fides i u sledećem sazivu Evropskog parlamenta, posle izbora koji će biti održani od 6. do 9. juna, biti u grupi konzervatica i reformista gde sede i poslanici Melonijeve.

S druge strane, u grupi Identitet i demokratija, između ostalog, trenutno se nalaze pripadnici stranke Nacionalno okupljanje kojima Marin Le Pen predsedava u francuskoj skupštini.

Javna je tajna da Melonijeva i Le Penova ne mogu da pronađu zajednički jezik, a to mnogi pripisuju njihovim jakim karakterima. Marin Le Pen, između ostalog, italijanskoj premijerki prebacuje tesnu saradnju s evropskim institucijama. Ali, sada je u igri viši interes, istorijsko jačanje njihove političke struje.

Viktor Orban smatra da šanse za ujedinjenje nikada nisu bile toliko visoke. Kamen spoticanja je između ostalog bila nemačka krajnjedesničarska stranka AFD, ali Orban naglašava da to sada više nije aktuleno, jer su oni izbačeni iz grupe Identitet i demokratija.

U slučaju da se ujedine, evropski konzervativci, nacionalisti i evropsketici bili bi druga grupacija po snazi u Evropskom parlamentu, iza desničarskih narodnjaka.

Na pitanje da li trenutno sarađuje s Đorđom Meloni, Marin Le Pen odgovara:

- Ne, ne radimo danas, ali sve više suverenističkih pokreta u Evropi su svesni značaja talasa koji donosimo.

Stoga ostavlja otvorena vrata za saradnju.

- Treba da možemo da razgovaramo među sobom i na kraju možda pokušamo da formiramo grupu koja bi tako postala druga po snazi u EP i tako potpuno promenila aktulenu ravnotežu u Parlamentu. Naravno da nam je to cilj, da možeo da utičemo na odluke koje se donose – zaključila je Le Penova.

Pogledajte više