HAMAS MORA DA PRIHVATI OVAJ DOGOVOR: Evo šta je predložio britanski ministar spoljnih poslova

Novosti online 31. 05. 2024. u 22:22

BRITANSKI ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozvao je Hamas da prihvati predlog izraelskog sporazuma o taocima koji je danas izneo predsednik SAD Džozef Bajden.

Foto Tanjug/AP

- Sa novim sporazumom o taocima na stolu, Hamas mora prihvatiti ovaj dogovor kako bismo mogli da vidimo zaustavljanje borbi, oslobađanje talaca i povratak njihovim porodicama i dolazak humanitarne pomoći u Gazu, napisao je on na platformi X, preneo je Tajms of Izrael.

Kameron je dodao da produženi prekid vatre može biti "pretvoren u trajni mir" ako sve strane budu "spremne da preduzmu prave korake".

- Hajde da iskoristimo ovaj trenutak i dovedemo ovaj sukob do kraja, istakao je Kameron.

Predsednik SAD Džozef Bajden izneo je prethodno plan u tri faze za okončanje sukoba u Gazi koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu, preneo je AP.

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedelja i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze, na 600 kamiona kojima bi svaki dan bio dozvoljen ulazak u Gazu.

Druga faza bi bila oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza je poziv na početak velike obnove Gaze, koja se suočava sa decenijama razaranja izazvanog ratom. 

BONUS VIDEO: HUMANITARNI ŠAKOVSKI TURNIR U BORBI: igra za udruženje roditelja ,,Mali div"

Pogledajte više