DANSKA PREMIJERKA OBEĆAVA: Borbeni avioni F-16 uskoro će krenuti ka Ukrajini (FOTO)

Predrag Stojković 31. 05. 2024. u 20:08 >> 20:10

BORBENI avioni F-16 u vlasništvu Danske, čiji je transfer ranije dogovoren, uskoro će biti isporučeni Ukrajini, izjavila je danas danska premijerka Mete Frederiksen na zajedničkoj konferenciji za novinare učesnika trećeg samita Ukrajina-Severna Evropa.

Foto Tanjug/AP

Ona je napomenula da je današnji sastanak u Stokholmu snažna poruka da svi ljudi u severnoj Evropi čvrsto stoje uz Ukrajinu.

-Druga poruka je vrlo jasna - moramo ubrzati i povećati našu podršku Ukrajini, jer je situacija na ratištu veoma kritična. Sada imamo bezbednosne obaveze svih severnoevropskih zemalja. Dali smo Ukrajini mnogo vojne pomoći i želimo da damo još više. Uskoro će danski F-16 krenuti za Ukrajinu, rekla je Frederiksen, prenosi Ukrinform.

Ona je dodala da su sve zemlje Severne Evrope doprinele zajedničkoj nabavci municije i sve su saglasne da postoji potreba da se izgradi sopstvena odbrambena industrija i podrži proizvodnja naoružanja, opreme i dronova u Ukrajini.

-Kao saveznici Ukrajine, razumemo da ne dajemo dovoljno i to mora da se promeni kako biste dobili pomoć u odgovarajućim iznosima, poručila je danska premijerka.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pogledajte više