LE PENOVA: MAKRON ŽELI SVETSKI RAT! - Opomena liderke francuske krajnje desnice

Emanuel Makron želi da Francuska uđe u rat, saopštila je juče predsednica poslaničke grupe stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, povodom odluke francuskog predsednika da Ukrajnici mogu da gađaju vojne ciljeve u Rusiji raketama koje im je poslao zvanični Pariz.

Foto: Goran Čvorović

- Protivim se svemu što može da stvori rizik od svetskog rata, u kome će, uz to, Francuska biti u prvim redovima – kazala je Le Penova.

Marin Le Pen je naglasila da se uvek zalagala da se Kijevu isporuči odbrambeno oružje.

- Ali, protiv sam, kao SAD, kao Nemačka, da se dozvoli Ukrajini da se oružjem koje smo joj dostavili gađa rusku teritoriju – kazala je.

Le Penova je istakla da takve poruke koje se daju Ukrajincima predstavljaju "mehanizme ulaska u svetski rat".

- Posle najave slanja trupa, i sada ove koja predstavlja korak više investiranja u konflikt, zaključujem da Emanuel Makron želi da Francuska u potpunosti uđe u rat s Rusijom. Protivim se tome. To predstavlja zapanjujuću opasnost po bezbednost naših sunarodnika i integritet naše teritorije – istakla je vođa francuskih nacionalnih desničara u skupštini.

Ona je istovremeno naglasila da se Makron sprema da najavi da će Francuska poslati vojno osoblje u Ukrajinu.

- Instruktore, ali u velikom broju. Ukrajina je to otkrila. Možda prerano za Emanuela Makrona, koji je može biti želeo da sačuva tu najavu za sledeću sedmicu. Žao mi je što učestvujem u ubrzanom saopštavanju te vesti – ironično je zaključila Le Penova i naglasila da je to još jedan zabrinjavajući korak koji preduzima francuski predsednik.

U Švajcarskoj bi za petnaestak dana trebalo da bude održan samit za mir u Ukrajini, a Brazil i Kina su zatražili da na njemu učestvuje i Rusija, što je Kijev odbio. Marin Le Pen smatra da je to propuštena prilika da se razgovara o miru.

- Teško može da se priča o miru bez jedne od učesnica u konfliktu. Treba apsolutno pronaći put za razgovor. Svi stručnjaci ističu da neće biti vojne pobede. Jedini način da se stavi tačka na ovaj sukob je da se organizuju pregovori i da Ukrajina na njih dođe u najboljoj mogućoj situaciji – istakla je Marin Le Pen.  

Na konstataciju da Rusija drži više od 20 odsto ukrajinske teritorije, Marin Le Pen kaže da se već dve godine govori o tome, a da za je za to vreme stradalo nekoliko stotina hiljada mladih ljudi, naglasivši da o uslovima sklapanja mira treba da se dogovore Ukrajina i Rusija. Povodom aktuelnog stava francuskih vlasti oko ovog sukoba, Le Pen zaključuje:

- Nismo na mestu koje nam je istorija dodelila.

PREĐENA CRVENA LINIJA

O mogućnosti da Francuska pošalje rakete koje mogu direktno da pogode rusko tlo, usprotivio se Žordan Bardela, predsednik i vođa liste stranke Nacionalno okupljanje za predstojeće evropske izbore, koja ubedljivo vodi u ispitivanjima mnjenja pred glasanje od 6. do 9. juna.

- Protiv sam toga, kao i mnogi evropski šefovi država. To je veoma ozbiljno pitanje – rekao je Bardela i usprotivio se "ratobornoj politici", ističući da se time prelazi "crvena linija" istorijske diplomatske uloge Francuske.

Pogledajte više