"OVO NIJE NIŠTA NOVO": Stoltenberg odbacio Putinove pretnje o eskalaciji sukoba u Ukrajini

Tanjug 31. 05. 2024. u 14:29

GENERALNI Sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je danas upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina da bi dozvoljavanje Kijevu da koristi zapadno oružje za napade unutar ruske teritorije moglo dovesti do eskalacije.

FOTO: AP/Tanjug

Govoreći na marginama sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Pragu, Stoltenberg je rekao da je Alijansa već mnogo puta čula takva upozorenja, prenosi Rojters.

- Ovo nije ništa novo. Već duže vreme je slučaj da svaki put kada saveznici NATO-a pružaju podršku Ukrajini, predsednik Putin pokušava da nam zapreti da to ne radimo. A eskalacija, pa Rusija je eskalirala napadom na drugu zemlju - rekao je Stoltenberg.

Putin je ranije ove sedmice upozorio zemlje članice NATO-a da ne dozvoljavaju Ukrajini da ispaljuje njihovo oružje na Rusiju i ponovo ukazao na rizik od nuklearnog rata, preneo je Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden prethodno je odobrio Kijevu da oružje koje su SAD isporučile ograničeno koriste za napade na teritorije u Rusiji.

Kako navodi Rojters, Bajdenova odluka se odnosi samo na ciljeve unutar Rusije u blizini granice sa Harkovskom oblasti.

Ranije danas i nemačka vlada dozvolila je Ukrajini da koristi oružje koje joj je isporučila Nemačka za napade na ciljeve na ruskoj teritoriji.

BONUS VIDEO: RUSI LANSIRALI RAKETU: Pogledajte teretni svemirski brod MS-27

Pogledajte više