AMERIČKI ANALITIČAR: Sukob u Ukrajini uništio je mit o američkoj vojnoj superiornosti (VIDEO)

Predrag Stojković 29. 05. 2024. u 21:00

KAKO ruske snage neprestano napreduju u oblast Harkova, postaje sve jasnije da je sukob u Ukrajini bio katastrofa za odbrambenu mašinu SAD.

Foto printskrin VK/ TRETЬЯ MIROVAЯ VOЙNA

Kako piše kolumnista Responsible Statecraft Endrju Kokbern, to se dogodilo zato što američka pomoć nije mogla spasiti Ukrajinu od povlačenja i mogućeg poraza. Što je još važnije, teške borbe su nemilosrdno razotkrile duboke, fundamentalne nedostatke u američkom odbrambenom sistemu.

Najjednostavniji primjer je da su mnogi kvarovi, uključujući i HIMARS, nastali jer su se oslanjali na GPS, koji su Rusi na kraju naučili da zaglavljuju i iskrivljuju, piše Responsible Statecraft.

Kritičari su dugo tvrdili da opsesija američkog vojno-industrijskog kompleksa tehnološki sofisticiranim oružjem neizbežno dovodi do nepouzdanih sistema proizvedenih u ograničenim količinama zbog njihovih predvidljivo visokih troškova. Takođe bi verovatno doživeli neuspeh u borbi zbog nezainteresovanosti vojske za adekvatna testiranja (da realno testiranje ne bi otkrilo ozbiljne nedostatke i time ugrozilo ugovore).

-Neumorni i objektivni testovi performansi sprovedeni u Ukrajini pokazali su da su kritičari bili potpuno u pravu, piše Kokbern.

Svi novi sistemi, deklarisani kao „promena pravila sukoba“, pokazali su se ranjivi i nisu doneli ništa od toga, a još manje pobedu Kijevu. Ovo se odnosi na skoro sve vrste naoružanja, kao što su dronovi Switchblade, tenkovi M-1 Abrams, rakete PVO Patriot, haubice M777, vođene artiljerijske granate Excalibur 155 mm, precizne rakete za HIMARS i GPS navođene bombe. Ništa od ovoga nije preokrenulo tok borbe, siguran je američki analitičar.

Međutim, nije sva situacija u Ukrajini strašna zbog krivice Sjedinjenih Država. Korupcija u republici, dobro poznata zapadnim vladama, ali generalno ignorisana u zapadnoj štampi, sada je oštro naglašena uništavanjem odbrane oko Harkova.

Već je sasvim očigledno da je vojni poligon veličine Ukrajine pokazao celom svetu da je mit o vojnoj superiornosti SAD potpuno uništen. Takvi gubici su mnogo opasniji od gubitaka u opremi, zaključio je Kokbern.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pogledajte više