"CILJ MAĐARSKE JE JASAN" Sijarto: Šokirani smo izjavama o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu

Tanjug 29. 05. 2024. u 14:59

MAĐARSKA je šokirana izjavama o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, mogućoj upotrebi nuklearnog oružja ili čak uvođenju obavezne vojne obaveze u Evropi, izjavio je danas u Minsku mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao sa svojim beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom, Sijarto je rekao da se obe zemlje svakodnevno suočavaju sa "dramatičnim posledicama" rata u Ukrajini, navodi se u saopštenju mađarskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je MTI.

- Mi Mađari smo već platili ogromnu cenu, bez obzira na to što to uopšte nije naš rat... Cilj Mađarske je jasan: želimo da ostanemo podalje od tog rata u susednoj Ukrajini - rekao je Sijarto.

On je istakao da nema vojnog rešenja za rat, dodajući da "na bojnom polju postoje samo smrt i razaranja".

Ali "sve dok smo u vladi u Mađarskoj, nećemo dozvoliti da nijedan Mađar bude odveden na ukrajinsko-ruski front... čvrsto protestujemo protiv uvođenja obavezne vojne obaveze u Evropi", rekao je on.    

- Put ka miru počinje prekidom vatre sa mirovnim pregovorima koji slede - rekao je on i zamolio Belorusiju da "učini sve da osigura da se rat, patnja i besmislena ubistva završe u Ukrajini i da svi ponovo možemo da živimo u miru u regionu".

Ponovna pojava blokova u svetu predstavlja "ozbiljan dugoročni rizik", rekao je Sijarto i dodao da je to protiv interesa Mađarske.

- Želimo da svet napravi korake ka povezivanju i međunarodnoj saradnji... mislimo da nam je potrebno što manje sankcija i što više saradnje - naglasio je on.    

BONUS VIDEO: BAJDENOVO PRISTANIŠTE: Pomoć pristiže

Pogledajte više