"NASTAVITE DA SE TRUDITE" Lavrov: Zadatak Zapada da izoluje Rusiju - iluzoran i nedostižan cilj

Novosti online 29. 05. 2024. u 11:59

ZADATAK zapadnih zemalja da izoluju Rusiju je očigledno iluzoran, nedostižan cilj, ali današnji zapadni političari mogu ozbiljno težiti tome, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Foto AP

- Zadatak da se Rusija izoluje i da se spreči njen razvoj, potpuna realizacija njenog potencijala je, naravno, iluzoran i utopijski. Međutim, s obzirom na kvalitete današnjih političara na Zapadu, moguće je da će oni ozbiljno uvrstiti iluzije i utopiju u svoj praktični program. Što se kaže, neka nastave da se trude - rekao je Lavrov.

Kako je dodao, niko ne sumnja da će se ta politika završiti neuspehom.

Greška što NATO nije raspušten

Mnogi analitičari smatraju da je nakon raspada SSSR-a i raspuštanja Varšavskog pakta, trebalo da bude raspušten i NATO blok, ocenio je Lavrov.

- Danas mnogi istoričari, odgovorni analitičari, eksperti na Zapadu, pre svega, govore ono o čemu su njihove kolege govorile dugi niz godina, pa čak i decenijama. Naime, kada je raspušten Varšavski pakt, kada se SSSR otvorio za ujedinjenje sa Evropom, SAD, Zapadom u celini na osnovu jednakosti, međusobne koristi, poštovanja, NATO niko nije raspustio, niti je nameravao to da uradi. Mnogi smatraju da je to greška - objasnio je Lavrov.

On je napomenuo da je i američki ekonomista Džefri Saks nedavno ponovo podsetio na tu istorijsku grešku.

- To nije urađeno, ali sada sa sigurnošću možemo da kažemo da je razlog za tu odluku neuništiva želja SAD da sačuvaju NATO kao instrument kontrole nad Evropom - zaključio je Lavrov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: LANSIRANE HAMASOVE RAKETE: Prvi put posle četiri meseca

Pogledajte više