EVROPA JE SMRTNA, GUBI KONKURENTNOST: Makron i Šolc ocenili da temelji EU vape za promenama

I. Stanojević 29. 05. 2024. u 06:00

EVROPA je na prekretnici. Ne možemo uzeti zdravo za gotovo temelje na kojima smo ranije gradili evropski način života i našu ulogu u svetu. Evropa je smrtna, a mi moramo odgovoriti na izazove.

Foto: Profimedia

Ovo su, u zajedničkoj pisanoj izjavi, poručili lideri Nemačke i Francuske, Olaf Šolc i Emanuel Makron, posle razgovora u Berlinu. Tokom prve posete jednog francuskog predsednika Nemačkoj od rušenja Berlinskog zida, Emanuel Makron je pozvao na bezbednosno ujedinjenje Evrope.

U zajedničkom autorskom tekstu za "Fajnenšel tajms", Makron i Šolc izneli su agendu za sledeći mandat EU. Unija je, kako kažu, u poslednjih pet godina stajala pred brojnim izazovima, počev od pandemije kovida 19, preko ukrajinskog konflikta, do geopolitičkih promena. Brojna iskušenja pokazala su da je EU mora nešto da promeni da bi odgovorila na rastuće zahteve današnjice.

Jačanje evropske globalne konkurentnosti uz, istovremeno postizanje uspeha zelenog dogovora i digitalne tranzicije, pravi su odgovori na izazove pred kojima je Brisel, smatraju Makron i Šolc. Potencijal zelene i digitalne tranzicije treba da se iskoristi za razvoj tržišta i industrije, konstatovali su. Da bi ispunila ove ambicije, tvrde oni, EU je potrebno više inovacija, jedinstvenog tržišta i investicija, a manje birokratije.

- EU mora da napravi dramatične napore da bi poboljšala konkurentnost da ne bi izgubila bitku od kineskog i ostalih ističnih tržišta u ekspanziji. U suprotnom, rizikuje da joj način života bude ugrožen. Među potrebnim reformama su dalji napori na dekarbonizaciji ekonomije, dok bi načini sprovođenja toga bili prepušteni članicama - naveli su lideri dveju zemalja.

Jači suverenitet

Šolc i Makron najavljuju da će se zalagati za jačanje suvereniteta EU. Brisel mora omogućiti uvođenje ključnih tehnologija sutrašnjice, kao što su veštačka inteligencija, kvantne tehnologije, svemirske tehnologije, mreže 5G i 6G, biotehnologija, "net ziro" tehnologije.

Pozvali su članice EU da dovrše jedinstveno finansijsko tržište, uvođenjem zajedničkih okvira za insolventnost, poreze i investicije.

U finišu bio je plan da se Makron sa domaćinom Šolcom i nekoliko ministara obe vlade sastane u zamku Meseberg radi konsultacija. Teme su se prvenstveno fokusirale na pitanja naoružanja i bezbednosti, kao i na evropsku politiku konkurencije. Za sam kraj, zakazano je okupljanje nemačko-francuskih saveta za odbranu i bezbednost i saveta ministara dveju zemalja.

Pogledajte više