RUSKA LETNJA KAMPANJA: Ruski ekspert o mogućim pravcima napredovanjima i opasnostima na frontu (VIDEO)

Predrag Stojković 27. 05. 2024. u 18:00

KIJEV sada ima mnogo manje resursa od Moskve, koja svakim danom povećava svoje mogućnosti.

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Ovo je izvestio ruski stručnjak Jurij Podoljaka, navodeći tok letnje vojne kampanje 2024. sa fokusom na „ofanzivu na Harkov“.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinska komanda je totalnom mobilizacijom uspela da uspostavi priliv ljudstva u trupe. Zahvaljujući tome, Oružane snage Ukrajine su u stanju ne samo da nadoknade gubitke, već i da stvore rezerve, iako teške za obuku i slabo snabdevene.

-Tehnološki nivo ukrajinske vojske primetno opada. Ovo je sada glavni problem, precizira on.

Podoljaka je dodao da se, uprkos mnogim različitim problemima, tehnološka efikasnost ruske vojske stalno povećava.

-Što na kraju dovodi do rezultata koji vidimo. Mi napadamo, ukrajinci se brane. I kao rezultat letnje kampanje, mislim da se ništa suštinski neće promeniti. Pitanje je samo jedno: „Da li ćemo moći da nanesemo ozbiljan poraz oružanim snagama Zelenskog kao rezultat letnje kampanje ili ne. A ovo što sada vidimo duž cele linije fronta, uključujući i severni pravac, samo je uvod. Uvod u letnju kampanju, primetio je on.

Ekspert je uveren da ofanziva Oružanih snaga Rusije na severu Harkovske oblasti, koja je počela 10. maja, u prvoj fazi ima ometajući karakter i da ima za cilj privlačenje rezervi Oružanih snaga Ukrajine u ovu oblast. Ruska komanda je rasporedila veoma mali broj snaga na ovom pravcu, sputavajući velike ukrajinske snage. Brzo kretanje uplašilo je ukrajinsku vlast, primoravši je da ovamo prebaci više od 50 bataljona. To je dovelo do činjenice da su ruske snage počele dobro da napreduju na drugim pravcima.

Dakle, na Kupjanskom pravcu, Ivanovka je zauzeta 25. maja i, verovatno, isto će se uskoro dogoditi i Berestovu. Na severskom pravcu Oružane snage Rusije imaju taktičke uspehe.

Na Časovjarskom pravcu se odigrava grandiozna bitka. Ekspert je naglasio da su upravo iz pravca Časovog Jara glavne ukrajinske snage bile preusmerene da zaustave rusku „ofanzivu na Harkov“. Ovo je značajno pojednostavilo položaj Oružanih snaga Rusije na pravcu Časov Jar – ruske snage su prešle kanal Severski Donjec – Donbas i bore se za Klešćejevku i kvart Kanal u samom gradu Časov Jar.

Na Toreckom pravcu, ruske snage su zauzele selo Arhangelskoje. Ruskim snagama preostaje samo da očiste ukrajinske snage sa preostalih kota, nakon čega će biti primetno lakše napredovati. Na Očeretinskom pravcu, Oružane snage Rusije nastavljaju da „razmontiraju utvrđenja“ Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Sokol. I ovde Ukrajincima nedostaju rezerve, te su oni primorani da se povuku, jer nisu u stanju da odbiju sve napade.

-Kompletna slika onoga što se dešava pokazuje da je prvi plan ruske komande uspeo. VSU je zaista snažno reagovao na poraz u informacionom prostoru i dao komandu svojim trupama da ga eliminišu, po svaku cenu, čak i na štetu drugih pravaca. Odnosno, udar na harkovskom pravcu opravdao je njene nade, rekao je on.

Podoljaka je uveren da će mostobrane kod Volčanska i Lipca Oružane snage Rusije i dalje koristiti za napredovanje do Kupjanska i Harkova, ali kasnije. Sada smo svedoci uvoda, početka letnje kampanje. Vrhunac treba očekivati u julu-avgustu.

-Tada će se odigrati glavne borbe. Kako ćemo mi i VSU proći jul-avgust zavisiće da li smo mi i oni prošli letnju kampanju uspešno ili neuspešno,sažeo je Podoljaka.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pogledajte više