U RAT NEKA ODU STOLTENBERG I MAKRON: Italija odlučna posle poziva generalnog sekretara NATO da se Kijevu dozvoli gađanje ruske teritorije

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

27. 05. 2024. u 08:45

AKO hoće da idu i bore se u Ukrajini, mogu to da učine Jens Stoltenberg, Emanuel Makron i svi ostali koji žele rat.

Foto: EPA

O tome u Italiji nema reči, ona nije u ratu ni sa kim, a naročito je sada pogrešno uvećavati, već ionako dramatičnu, napetost u Ukrajini.

Ovo su složno izjavili Mateo Salvini, potpredsednik italijanske vlade, šef diplomatije Antonio Tajani i ministar odbrane Gvido Kroseto, posle poziva generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da Ukrajincima treba dozvoliti upotrebu naoružanja članica Alijanse za mete unutar Rusije.

Brojna su takva ili slična mišljenja, kao retko kad na italijanskoj političkoj sceni, bez obzira na boje partija, podjednako u vladi ili Senatu. Pomoć Ukrajini da, ali ne sa oružjem koje će biti upotrebljeno za napad na ruske ciljeve po želji prvog čoveka NATO, poručuje Rim. Tajani jasno izražava stav Italije kad kaže: "Mi smo deo NATO, ali svaka odluka treba da bude doneta kolektivno. Mi nikada nećemo poslati nijednog italijanskog vojnika u Ukrajinu, a oružje i vojna oprema koju smo dali Kijevu, mogu da budu upotrebljeni samo unutar ukrajinske teritorije".

- Italija nije u ratu ni sa jednom zemljom, bilo je pravedno pomoći Ukrajini, ali u isto vreme, nema govora da se skine zabrana Kijeva da pogađa vojne ciljeve u Rusiji. Ne želim da italijanska bomba ode i ubija u zemljama protiv kojih nismo u ratu - poručio je Salvini.

Po čijem nalogu?

- DA sam još u NATO, pitao bih Jensa Stolteberga gde je otišao da uzme nalog da izgovori takve reči o oslobađanju upotrebe oružja Alijanse za napad na rusku teritoriju, čime je prešao svaku granicu svojih ovlašćenja? - ocenjuje general Fabio Mini. - On treba da koordinira Atlantskim savezom i da sakupi odluke članica Alijanse i nije komandant NATO. Ako ima nalog da to kaže, treba i da obelodani ko mu ga je dao.

Saglasna sa njim je čitava partija Liga, iz koje poručuju da "žele mir, a ne predvorje trećeg svetskog rata" i da "u Briselu govore o miru, a misle na rat". Kroseto, ministar odbrane i suosnivač partije Italijanska braća, podvlači da je, u ovom momentu, jasno koliko je pogrešno uvećavati napetost, a takva izjava bila je očigledna neminovnost ovog trenutka, budući da se premijerka Đorđa Meloni po ovom pitanju još nije oglasila.

Uvek ima onih koji pomno prate taktiku italijanske pomoći Ukrajini, pa tako ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron daje na znanje da je Italija već poslala Ukrajini rakete dugog dometa "storm šedou", a da italijanski parlament o tome nije obavešten, iako se njima može pogoditi ruska teritorija, baš tako kako bi želeo prvi čovek NATO.

I pesimistični posmatrači ocenjuju da je možda već kasno za takve "čvrste" izjave prvih ljudi italijanske vlasti, pošto Tajani daje garancije samo za italijansko oružje, a šta je sa ostatkom Alijanse? Sa svih strana pljušte zahtevi Melonijevoj da se izjasni o Stoltenbergovom predlogu, s obzirom na to da su pre dve sedmice imali razgovore u Rimu iza zatvorenih vrata.

Na poslednjem Savetu u Vilnjusu, govorilo se samo o pomoći Ukrajini, a ne o eskalaciji rata. General Fabio Mini, bivši komandant Kfora na Kosovu (2002-2003), stoga, podvlači tišinu iz SAD i protivljenje Turske i Mađarske. SAD, naravno, ostavljaju Stoltenbergu da radi kako radi, "možda da bi posle imali koga da okrive".

Pogledajte više