MEDIJI: Početak pregovora o pristupanju Ukrajine i Moldavije 25. juna

Novosti online 21. 05. 2024. u 08:55

EVROPSKA unija namerava da otpočne zvanične pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije krajem juna, piše list „Politiko“, pozivajući se na pet diplomata.

Foto AP

- Blok namerava da počne zvanične pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije 25. juna. To je datum održavanja samita Evropskog saveta - navodi se u članku.

Na samitu EU 14. decembra odlučeno je da se započnu pregovori o budućem članstvu u Evropskoj uniji sa Ukrajinom i Moldavijom. U junu 2022. EU je Ukrajini i Moldaviji dodelila status zemlje-kandidata za članstvo u EU, postavljajući nekoliko strogih uslova za formalni početak pregovora o njihovom pristupanju. Evropska unija više puta je navodila da je takva odluka u velikoj meri bila simbolična kako bi podržala Kijev i Kišinjev u njihovoj konfrontaciji sa Moskvom.

Status zemlje-kandidata za članstvo u EU, kao i početak pregovora, ne znače nužno da će zemlja ući u Evropsku uniju, a takođe, ni na šta ne obavezuju Brisel. Dobijanje statusa kandidata samo je početak prilično dugog puta ka pridruživanju EU. Turska je u statusu kandidata od 1999. godine, a pregovore o članstvu sa EU vodi od 2005. godine, Severna Makedonija je kandidat od 2005. godine, Crna Gora od 2010, Srbija od 2012. Hrvatska je poslednja zemlja koja je pristupila EU 2013. godine, a proces pridruživanja trajao je 10 godina.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pogledajte više