ITALIJANI BEŽE IZ JAVNE ADMINISTRACIJE: Apeninsko poluostrvo suočava se sa dramatičnim manjkom službenika u državnim ustanovama

Milica Ostojić Specijalno za NOVOSTI - RIM

20. 05. 2024. u 08:34

PRE izvesnog vremena je bilo nezamislivo, a sada je fenomen bez premca bežanje zaposlenih sa stalnih radnih mesta zbog niskih plata i malih inovacija. Rečju, javna administracija ne privlači više uopšte mlade, pa samo u Ministarstvima nedostaje 40.000 zaposlenih sa ugovorima na neodređeno vreme.

Foto: Novosti

Mladi ne smatraju kancelarije atraktivnim jer su male plate, a velika odgovornost. Iz opštinskih administracija otišlo je 60.000 zaposlenih, na mnoge konkurse uopšte ne stižu odgovori, samo još kancelarije koje kontrolišu finansijsko stanje i kazne imaju popunjena mesta, jer su veće plate.

Predviđeno je 170.000 prijema godišnje u javnoj administraciji, i to samo za one koji treba da zamene "veterane" koji odlaze u penziju. Ali, mesta su nepopunjena, jer u Italiji u javnoj administraciji imaju najmanje plate u EU.

Još je teže pronaći kvalifikovani personal raznih profila, kako tehničkih, tako i finansijskih. U Lombardiji je pre nekoliko dana povučeno ukupno 299 otvorenih konkursa iz neprestanog ciklusa za 27 mesta za opštine Bergama. Prazne se i zatvori, ali ne od zatvorenika, već od pomoćnog osoblja i posebno čuvara. U opštinama nedostaje 60.000 zaposlenih, oko 6.000 godišnje.

Sadašnja situacija je rezultat višedecenijske blokada obnavljanja mesta za javne službenike i plaćanje ceha lošoj politici štednje, pa se od početka prošle decenije dešavalo da se čeka i odluka Ustavnog suda da bi krenule plate. Dolazak evropskog Plana za oživljavanje ekonomije, namenjen je i javnoj administraciji koja je sada definisana kao prioritet. Ali, za taj komplikovani proces sad nema kvalifikovanog personala.
Prosečna starost zaposlenih u administraciji je blizu 50 godina. Na primer, među inspektorima rada samo je polovina pokrivena poslednjim konkursima, a tamo gde od tri nedostaje jedan, dvojica zaposlenih moraju da obave i njegov posao iako su pred penzijom.

Pogledajte više