ZABRANJEN RADIKALNI KATOLIČKI POKRET: Odlukom francuskih vlasti raspušteno udruženje ekstremnih vernika

Francuske vlasti zabranile su u sredu radikalni katolički pokret "Sivitas". Njihov rad je izbliza praćen naročito nekoliko poslednjih sedmica, posle antisemitskih i islamofobnih poruka.

Foto: Printsrkin BFMTV

Pristalice ove organizacije su pozivale i na sukob protiv republike, pripadnike LGBT populacije ocenjivali su kao "štetne" po društvo, a na meti pobuna su im bili i migranti.

Kap koja je prelila čašu bio je protest protiv izgradnje prihvatilišta za izbeglice u mestu Sen Breven, posle čega je, nekoliko nedelja kasnije, zapaljena kuća predsednika opštine. Gradonačelnik je dao ostavku, a njegovom nasledniku pretnje nastavljaju da stižu.

Članovi ovog pokreta pretili su proletos i pevaču homoseksualne orijentacije Bilalu Hasaniju pred njegov nastup u bivšoj crkvi u Mecu.

Ovi katolički integristi prizivaju zakone i situaciju pre 1789. godine, "kada Jevreji nisu mogli da dobiju francusko državljanstvo".

Pripadnike "Sivitasa" pozvezuju sa pristalicama ekstremne desnice. Portparol francuske Vlade Olivije Veran istakao je da je odluka o raspuštanju pokreta doneta na Savetu ministara, posle predloga ministarstva unutrašnjih poslova.

Pogledajte više