IMENOVAN NOVI AMBASADOR SAD PRI UNESKO: Bajden izabrao dugogodišnju saradnicu za diplomatu

Tanjug

05. 09. 2023. u 00:02

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden izabrao je danas svoju dugogodišnju saradnicu i višu savetnicu potpredsednice Kamale Heris, Kortni O'Donel, za novu ambasadorku SAD pri Unesko, preneo je AP, pozivajući se na neimenovani izvor iz Bele kuće.

Foto AP

SAD su se nakon pet godina vratile u tu organizaciju, posle pauze koju je inicirao Bajdenov prethodnik Donald Tramp.

O'Donelova je bila direktor komunikacija za Džil Bajden u vreme kada je Džozef Bajden bio potpredsednik SAD, a predsednik Barak Obama.

Kako prenosi agencija, ona je u to vreme pomagala Džil Bajden da podigne svest o podršci porodicama američkih vojnih snaga i promoviše "značaj obrazovanja u zajednicama".

-Ovo je fantastičan izbor i ona će uraditi fantastičan posao u Unesku, ocenio je bivši šef kabineta Bele kuće Ron Klajn i dodao da njoj veruju kolege u celom svetu.

O'Donelova ima veliko iskustvo u oblastima razvoja globalnih partnerstava, javnih poslova i strateških komunikacija, pošto je bila na visokim pozicijama u dve predsedničke administracije, neprofitnim organizacijama i privatnom sektoru.

SAD su u junu objavile svoju nameru da se ponovo pridruže Unesku, a 193 države članice organizacije glasale su u julu za povratak SAD u organizaciju.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pogledajte više