LIČNOST U ŽIŽI: Ibrahim Traore - Britki jezik Afrike

A. V. V. 07. 08. 2023. u 11:57

OŠTRIM govorom na naedavno završenom samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu predsednik Burkine Faso Ibrahim Traore (35) privukao je pažnju javnosti kritikujući poteze kolega sa crnog kontinenta i drugih zemlja prema njemu.

Printskrin

Prvi čovek ove zapadnoafričke države, koja je pružila podršku susednom Nigeru posle vojnog puča, poručio je svetu da "afrički lideri moraju prestati da se ponašaju kao marionete koje plešu kad god imperijalisti povuku konce".

- Moja generacija ovo ne razume. Kako Afrika koja ima toliko bogatstva ostaje najsiromašniji kontinent na svetu? Afrika je gladan kontinent. Kako to da naši šefovi država odlaze idu po svetu da prose. Postavljamo ova pitanja i ne dobijamo odgovore - rekao je Traore.

Traore je trenutno najmlađi predsednik na svetu. Rođen je 1988. godine u Bondokuju. Studirao je na univerzitetu u glavnom gradu Burkine Faso Uagaduguu. Vojsci se priključio 2009. godine, da bi do čina pukovnika došao za samo pet godina. Posle unapređenja, pridružio se mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Maliju.

Na čelo Burkine Faso dolazi krajem septembra 2022. godine, kada je sa vlasti svrgnut njen vođa Pol Henri Sandaogo Damiba. Traore je bio deo grupe mladih pobunjenika koja je ustala protiv šefa države nezadovoljna njegovom borbom protiv džihadista.

Brzo po dolasku na vlast iz države je proterao francuske vojne snage. Američki mediji dovodili su ga u vezu sa ruskom paravojnom jedinom "Vagner". Na samitu u Sankt Peterburgu iskazao je podršku Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

Pogledajte više