STRAVIČNE SCENE NEREDA U FRANCUSKOJ, GORELO CELE NOĆI: Demonstranti obukli policijske uniforme

Zgarišta, vatra i dim treću noć zaredom raširili su se čitavom Francuskom. Protest nezadovoljne mladeži iz predgrađa zbog ubistva sedamnaestogodišnjeg Naela, koji je stradao od policijskog metka tokom saobraćajne kontrole, ne prestaje.

Foto: Prinstrkin BFMTV

Scene su jezive. U severnom pariskom predgrađu Obervilije u depou Gradskog saobraćajnoj preduzeća zapaljeno je i potpuno izgorelo čak 12 autobusa! Od njih su ostali samo metalni skeleti. Snimak je obišao društvene mreže. Autobusi i tramvaji u četvrtak uveče i petak ujutro nisu saobraćali oko Pariza.

Do velikih nereda došlo je u Lilu, Lionu, pariskom regionu, Marselju... Mira protekle noći nije bilo, i pored toga što je angažovano čak 40.000 policajaca. Uhapšeno je 667 osoba.

U Marselju je bilo žestoko. Neredi, hapšenja, obijene i opljačkane prodavnice, razbijeni izlozi restorana, postavljene barikade, paljevine, zapaljene čitave zgrade – samo su deo mračnog noćnog spektakla u ovom gradu. Napadači su policiju gađali vatrometom, lomili autobuska stajališta, palili kontejnere. Bilo je i povređenih. Helikopter žandarmerije nadletao je scene urbane gerile, dok su ulicama krstarila blindirana vozila žandarmerije.

Zgrade su paljene i u Rubeu. Izgoreo je centar za telefonske pozive u kome je bilo zaposleno petsto ljudi. Nereda je bilo i u obližnjem Lilu. Planula je opštinska ispostava u Vazemu. Velikih sukoba bilo je i u Sent Erblenu na zapadu Francuske. U Nanteru vatra je uništila banku, polupane su vitrine.

U samom centru Pariza obijene su i opljačkane radnje u ulici Rivoli i u kvartu Hale. Pljački i paljevine je bilo u celom gradu. Napadnuta je policijska stanica u 12. arondismanu. U južnom predgrađu Banje policajci su morali da napuste službeno vozilo sa opremom unutra i pobegnu od razjarene mase. Jedan od komesarijata uništen je bagerom.

U Nantu su demonstranti automobilom uleteli u supermarket koji je zatim opljačkan, uz pobedničke uzvike okupljenih. U Remsu je napadnut komesarijat, a napadači su zatim ukrali i obukli policijske uniforme. U Vilurbenu, dim i vatra. Gorele su i škole.

Nijedan deo Francuske nije pošteđen. Nereda je bilo i u Strazburu, Avinjonu, Nici, Kanu, Tuluzu, Monpeljeu, Pou, Montobanu, Bordou...

Sve to se događa na samo godiinu dana pred Olimpijske igre, a vlasti se pribojavaju kakav će to imidž ostaviti u svetu.

Foto: Prinstrkin BFMTV

Marselj

Foto: Prinstrkin BFMTV

Rube

Foto: Prinstrkin BFMTV

Nanter

Foto: Prinstrkin BFMTV

Lil
Pogledajte više