AMERIKANCI PONOVO HAKOVANI: Procurele informacije o obuci ukrajinskih vojnika

A. V. V. 08. 04. 2023. u 08:00

AMERIČKA obaveštajna služba ponovo je "hakovana". Ovoga puta na meti su se našli poverljivi vojni dokumenti sa tajnim planovima SAD i NATO, koji imaju za cilj jačanje ukrajinske vojske uoči ofanzive na Rusiju, a koje su nepoznati počinioci objavili na društvenim mrežama. U priči "Njujork tajmsa" navodi se da su važni podaci osvanuli na "Tviteru" i "Telegramu", odakle Bajdenov tim još uvek nije uspeo da ih ukloni, pa one nastavljaju da kruže internetom.

Tanjug

U dokumentima, koji su kako se procenjuje stari pet nedelja, jer je jedan od njih naslovljen "Status sukoba od 1. marta", nema konkretnih planova borbe, kao ni gde i kada Ukrajina namerava da pokrene ofanzivu. Međutim, ima detalja koji bi ruskoj strani mogli da koriste, kao što su podaci o rasporedu obuke i isporuke oružja i municije, kao i o broju ukrajinskih vojnih brigada.

Jedan dokument prikazuje okupljanje 12 borbenih brigada (koje obično broje od po 4.000 do 5.000 vojnika) od kojih devet obučavaju i snabdevaju SAD i drugi NATO saveznici. Navodi se i da im je potrebno 250 tenkova i više od 350 mehanizovanih oklopnih vozila. Ovde se precizira da će šest takvih brigada biti spremno do 31. marta, a preostala tri do 30. aprila.

Kako piše ugledni američki list, Pentagon istražuje ko bi mogao da stoji iza curenja poverljivih podataka, a dokumenti su, prema vojnim analitičarima, navodno izmenjeni u pojedinim odeljcima, preuveličavajući američke procene o nastradalima u ratu u Ukrajini (pominje se podatak od 71.500) i potcenjujući procene poginulih ruskih vojnika (od 16.000 do 17.500). Tačan broj žrtava na obe strane nije poznat ni dan-danas.

Njujorški list navodi da se pominju troškovi artiljerijskog raketnog sistema "Himars", koji isporučuju Amerikanci i koji može ciljati deponije municije, infrastrukturu i koncentracije trupa sa velike udaljenosti. Pentagon nije javno rekao koliko brzo ukrajinske trupe koriste ovu municiju, ali dokumenti taj podatak sada otkrivaju. A takođe, u poverljivim papirima ima podataka i o rutama u ključnim oblastima kao što su Donbas, Zaporožje i Herson.

Curenje ovih podataka prvo je veliko otkriće vojnoobaveštajnih podataka od početka sukoba u Ukrajini. Dolazi i nakon najave ukrajinskih vojnih zvaničnika da se na proleće očekuju odlučujuće borbe.

PODOLjAK: REMETILI UKRAJINSKU KONTRAOFANZIVU

CURENjE poverljivih informacija o detaljima tajnih planova SAD i NATO da pomognu Ukrajini, izgleda kao ruska operacija dezinformisanja da bi se podrila ukrajinska planirana kontraofanziva, ocenio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak. "Tajni podaci sadrže veoma veliku količinu fiktivnih informacija. Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruske obaveštajne službe, i ništa više", napisao je Podoljak.

Pogledajte više