U ITALIJI ZABRANJENO SINTETIČKO MESO: I to je prva nacija bez rizika od sintetičke hrane
"ITALIJA je prva nacija bez rizika od sintetičke hrane, na taj način štitimo građane i sve one koji posećuju našu zemlju", današnja je odluka italijanske Vlade za odobrenje Zakona o zabrani proizvodnje i prodaje hrane koja je proizvedena u laboratoriji.
Ministar za poljoprivredu i prehrambeni suverenitet Frančesko Lolobriđida, nakon dekreta EU o korišćenju brašna i proizvoda od insekata gde Italija nije mogla da napravi izuzetak, izražava ogromno zadovoljstvo zbog ostvarenog prava predostrožnosti, zaštite životne sredine i javnog zdravlja, koje predviđa EU. A multinacionalne kompanije koje su u svojim zemljama ovlašćene da proizvode ovu hranu neće moći da je prodaju u Italiji.
Rezultat usvajanja ovog Zakona jeste veliki angažman premijerke Đorđe Meloni jer je sakupljeno oko pola miliona potpisa u peticiji za spas italijanskih stolova u opštinama i velikoj većini regiona. Počelo se od rizika koji postoje u ishrani takvom hranom, jer ona nije mogla biti ni testirana, to su inovativne tehnologije koje koriste veoma invazivan proces transformacije.
Ministar objašnjava, s obzirom na to da uvek postoje interesi iznad razuma, kako „Zakon predviđa kazne za mogućne počinioce prekršaja i do 60.000 evra ili oduzimanje 10 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvarenog u poslednjoj finansijskoj godini pre konstatacije prekršaja, naravno sa oduzimanjem nedozvoljenog proizvoda“.
Italija, zemlja izuzetno zdrave hrane, velikih kontrola od njive do trpeze, želi tako da potvrdi snažnu volju u zaštiti zdravlja građana, biodiverzitet i životnu sredinu, očuvanje poljoprivredno-prehrambene kulture koja je zasnovana na mediteranskoj ishrani.