BIĆE FORMIRANA KOMISIJA EKSPERATA ZA ISTRAŽIVANJE: Premijer Grčke otkrio šta je potencijalni uzrok stravične nesreće

Srna

01. 03. 2023. u 20:21

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis rekao je večeras da sve ukazuje da je ljudska greška uzrok železničke nesreće u kojoj je poginulo više od 40 ljudi, ali da će biti formirana nezavisna komisija eksperata koja će sve da istraži.

Foto: AP Photo/Giannis Papanikos

- Upravo sam se vratio sa mesta tragedije koja će zauvijek ostati u našem kolektivnom sjećanju. Desetine naših sugrađana Grka, većinom mladih ljudi, tamo su izgubili živote u strašnoj železničkoj nesreći koja nije zabeležena u istoriji naše zemlje - rekao je Micotakis u obraćanju.

On je podsetio da je ministar saobraćaja i infrastrukture Konstantinos Karamanlis, preuzimajući objektivnu političku odgovornost, odmah podnio ostavku.

- Isto su uradili i čelnici organizacije `Helenik rejlvejs`. Njegov stav mu ide na čast, jer sve ukazuje na činjenicu da se tragedija, nažalost, prvenstveno svodi na tragičnu ljudsku grešku - rekao je grčki premijer.

FOTO: AP/Tanjug

On je zahvalio vatrogascima i spasiocima, radnicima Hitne pomoći, policiji, pripadnicima lokalne samouprave, lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima i psiholozima u bolnicama na zalaganju u ovim teškim okolnostima, piše list "Ekatimerini".

- Državni ministar Jorgos Gerapetrit će, do nacionalnih izbora, obavljati funkciju prelaznog ministra saobraćaja. Već sam ga zamolio da brzo formira nezavisnu komisiju eksperata koja će u potpunosti istražiti uzroke nesreće - rekao je grčki premijer.

On je dodao da će Gerapetrit ispitati i dugotrajna kašnjenja u implementaciji železničkih projekata.

- Istovremeno, pravosuđe će raditi svoj posao i znaće se ko je odgovoran. Država će stati uz porodice nastradalih. Radićemo na tome da se ovo više nikad ne ponovi - rekao je grčki premijer.

BONUS VIDEO: SNIMCI SA MESTA ŽELEZNIČKE NESREĆE U GRČKOJ: Raste broj nastradalih

Pogledajte više