"MORAMO OKONČATI RAT U UKRAJINI": Predsednik Brazila izneo Bajdenu svoj nedvosmislen stav

Đ.G.

11. 02. 2023. u 17:49

BRAZILSKI predsednik Luiz Inasio Lula da Silva sastao se sa svojim američkim kolegom Džoom Bajdenom, što je njihov prvi razgovor licem u lice od Luline pobede na izborima prošle godine. Dok je brazilski lider predložio put za okončanje borbi u Ukrajini, Bajdenova administracija je odbacila tu ideju.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva sastao se sa svojim američkim kolegom Džoom Bajdenom, što je njihov prvi razgovor licem u lice od Luline pobede na izborima prošle godine. Dok je brazilski lider predložio put za okončanje borbi u Ukrajini, Bajdenova administracija je odbacila tu ideju.

Na sastanku u Beloj kući u petak, dvojica lidera su stavili veliki fokus na klimatske promene i „odbranu demokratije“,  s obzirom na brazilski talas haotičnih nemira koji je usledio posle prošlogodišnjih predsedničkih izbora. 

- Jake demokratije obe naše nacije su u poslednje vreme testirane – veoma testirane – i naše institucije su dovedene u opasnost - rekao je Bajden na početku razgovora, misleći na nemire u SAD posle predsedničke trke 2020. Ali i u Sjedinjenim Državama i u Brazilu demokratija je prevladala.

Lula je zahvalio Bajdenu što je pokazao „solidarnost“ nakon njegove izborne pobede usred protesta i nereda, uporedivši napad na Brazilski nacionalni kongres od strane demonstranata ranije ove godine sa „invazijom na Kapitol“ u Sjedinjenim Državama 6. januara 2021.

Brazilski lider je takođe naveo nekoliko oblasti na kojima bi Brazil i SAD mogle da rade zajedno, uključujući očuvanje demokratskih institucija, suzbijanje klimatskih promena i borbu protiv rasne nejednakosti. 

Po završetku sastanka, Lula je rekao novinarima da bi želeo da uloži napore za okončanje sukoba u Ukrajini, pozivajući da okupimo „grupu zemalja koje nisu direktno ili indirektno uključene u rat... kako bismo imali mogućnost za izgradnju mira“.

- To jest, uveren sam da moramo da pronađemo izlaz da okončamo ovaj rat - nastavio je on, dodajući:  „Utvrdio sam da i Bajden deli istu zabrinutost.

Iako dvojica lidera u petak nisu javno razgovarali o sukobu koji besni u istočnoj Evropi, čini se da je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi bacio hladnu vodu na Lulin predlog mirovnih pregovora. 

Upitan o toj ideji tokom brifinga za novinare , Kirbi je rekao da se kraj borbi „izgleda ne sprema“,  tvrdeći da će SAD morati  „da ostanu na zadatku da podrže Ukrajinu kako bi uspele u bojno polje“.

- Zaista je na predsedniku [Vladimiru] Zelenskom da odredi da li i kada su pregovori prikladni i svakako pod kojim okolnostima - rekao je on. - Kao što je predsednik Bajden bezbroj puta rekao, 'Ništa o Ukrajini bez Ukrajine.

Otkako je preuzeo dužnost, Lula je odbio da sledi vođstvo SAD u snabdevanju Kijevu oružjem i drugom vojnom opremom, a ranije je izrazio skepticizam  u vezi sa kampanjom sankcija Zapada usmerenoj na rusku ekonomiju. Tokom intervjua za magazin Tajm prošle godine, dok je još uvek bio prvi u predsedničkoj trci u Brazilu, Lula je rekao da i Ukrajina i Rusija snose odgovornost za sukob, što je gledište u oštroj suprotnosti sa Vašingtonom i njegovim saveznicima - preneo je RT.

BONUS VIDEO - VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pogledajte više