IMA LI AMERIKA PLAN DA UNIŠTI EU UZ POMOĆ ZELENSKOG: Evropa će doći do prosjačkog štapa

Novosti Onlajn

05. 02. 2023. u 07:48

FRANCUSKI političar i lider pokreta Patrioti Florijan Filipo tvrdi da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen žele da Ukrajina bude deo Evropske unije jer je to plan SAD za slabljenje Evrope.

Foto: Profimedia

- Članstvo Ukrajine u EU služi američkim interesima: zato to žele Zelenski i Ursula. To će doliti ulje na vatru u sukobu sa Rusijom i oslabiti evropske zemlje koje će morati da se nose sa novom korumpiranom i osiromašenom članicom! - napisao je Filipo na Tviteru.

Filipo, svojevremeno potpredsednik Nacionlanog fronta i strateški direktor predsedničke kampanje Marin Lepen za izbore 2011. više puta je kritikovao zapadne države zbog finansijske podrške Ukrajini i isporuke vojne opreme za Oružane snage Ukrajine, koje, kako je naveo, produžavaju sukob u toj istočnoevropskoj zemlji.

U isto vreme, francuski političar je pozvao na ukidanje restriktivnih mera Evropske unije Moskvi. On je odluke Brisela u energetskom sektoru nazvao "ludim", a same restriktivne mere "glupim".

I u Velikoj Britaniji se polemiše o lošim stranama eventualnog ulaska Ukrajine u EU. Pravi razlog zašto Evropska unija ne žuri da prizna Ukrajinu je pretnja bankrota, rekao je Džejms Krisp, urednik britanskog lista Telegraf.

Troškovi i tenzije u bloku

- EU ne može da ubrza proces ulaska Kijeva u blok, iz straha da će i sama bankrotirati. Kada Ukrajina postane članica EU, Brisel će biti u obavezi da joj obezbedi stotine milijardi evra finansiranja i pomoći, što će zahtevaju dugu i bolnu reviziju pravila - rekao je on.

Finansiranje je, smatra Krisp, ne jedini, ali svakako najozbiljniji faktor zbog kojeg članstvo postsovjetske republike u EU može biti dugo na čekanju. Autor je priznao da na Zapadu više nije moguće sakriti koliko teško, dugotrajan i skup može postati konačan prijem Ukrajine u Evropsku uniju.

On je objasnio da će u slučaju ulaska u EU ta država biti peta po veličini u Uniji, ali - najsiromašnija. Kvalifikovaće se za velika plaćanja u okviru zajedničke poljoprivredne politike zbog velike površine pogodne za obradu, a takođe će moći da traži novac iz kohezionih fondova EU, koji su dizajnirani da poboljšaju životni standard u bloku.

Istovremeno, Kijev će od Evropske unije dobijati mnogo više nego što plaća, što će verovatno naljutiti mnoge druge države, na primer Portugal i Češku, koje će proširenjem bloka postati „neto platiše“.

Krisp je dodao da će svaki ustupak Kijevu iz Brisela izazvati nerazumevanje među drugim zemljama koje godinama tvrde da će se pridružiti EU.

- Ubrzanje procesa članstva Ukrajine imaće i druge implikacije na politiku proširenja EU. Najmanje šest zemalja Zapadnog Balkana je ispred Kijeva u redu za pristupanje. Gruzija i Moldavija su pratile Ukrajinu u traženju članstva - rekao je, između ostalog, Krisp.

Volodimir Zelenski je krajem februara prošle godine potpisao molbu za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji, a u junu je ova zemlja sa Moldavijom dobila status kandidata za ulazak. Međutim, obe zemlje tek treba da ispune mnoge uslove i sprovedu velike reforme.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA - Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

(RIA)

Pogledajte više