ZRIKAVAC U PRAHU NA MENIJU EVROPSKE UNIJE: Italijani negoduju zbog "inovacije" u ishrani

Milica Ostojić, dopisnik iz Rima

05. 01. 2023. u 11:43

ZVANIČNI Glasnik EU objavio je Pravilnik ishrane u okviru koga se, kao nova vrsta hrane, na tržište stavlja zrikavac u prahu, delimično razmašćen.

Foto Shutterstock

Najveća nacionalna Konfederacija poljoprivrednih proizvođača smatra da Italijani ne bi trebalo nikada da stave na sto insekte jer se smatra da nemaju veze sa prehrambenom nacionalnom kulturom.

 - Neka jede insekte ko ima volju za egzotičnim, ali je u pitanju jedna podla igra u promovisanju buba kao hrane - reagovao je Luiđi Skordamalja, delegat savetnik najveće  agro-prehrambene, indistrijske i tehnološke institucije "Fijera Italija".

 - Ko želi to da jede - može, ali to je ogromna greška - izjavio je on.

Otkako je Evropska agencija za bezbednost hrane proglasila tri insekta pogodnim za ljudsku ishranu u junu 2021. godine, sve više organizacija i medija počelo je da promoviše prednosti evropskih građana koji koriste ishranu zasnovanu na insektima umesto mesa.

Evropska unija je toliko ozbiljno shvatila podršku jedenju insekata da blisko sarađuje i sa neprofitnom organizacijom "Međunarodna platforma insekata za hranu i hranu za životinje (IPIFF)", koja zastupa interese industrije uzgoja insekata, piše V4NA.

BONUS VIDEO:

OVO JE NAJNIŽI ŽIVI ČOVEK: Iranac ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Pogledajte više