NATO UZ KIJEV: Severnoatlantski savez u Briselu

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

17. 11. 2022. u 06:37

ISTRAGA je trenutno u toku, čekamo rezultate, ali nemamo indicije da se radi o namernom napadu, niti da je Rusija pripremala ofanzivne vojne akcije protiv NATO.

Foto AP

Prve analize, čini se, upućuju na to da je incident verovatno izazvala ukrajinska odbrambena protivvazdušna raketa, koja je imala za cilj da brani ukrajinsku teritoriju protiv ruskih krstarećih raketa.

Tim rečima obratio se juče generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle hitnog sastanka ambasadora zemalja članica, posle eksplozija na poljskoj teritoriji. Berlin je precizirao da sastanak NATO u Briselu nije sazvan na osnovu člana četiri o formalnom mehanizmu za konsultacije prema kojem zemlja članica može da sazove skup Alijanse kada oseti da je njena teritorija narušena ili ugrožena.

- Ali, biću jasan. To nije krivica Ukrajine. Rusija je jedina odgovorna, dok nastavlja svoj ilegalni rat u Ukrajini - dodao je Stoltenberg.

Učesnici jučerašnjeg sastanka su izrazili punu solidarnost s Poljskom i jasno istakli podršku Ukrajini.

- Rusija mora da zaustavi ovaj rat koji nema nikakvog smisla - kazao je Stoltenberg, istakavši da NATO ostaje ujedinjen i da radi sve što je potrebno da bi zaštitio i odbranio saveznike.

Povodom pitanja da li će pojačati prisustvo na poljskoj granici, istakao je da stalno procenjuju situaciju, kao i da su već ojačali snage na istočnom krilu. Rekao je i da postoje otvorene linije s Rusijom i da NATO može da komunicira s njima, ali nije želeo da ulazi u detalje da li se to i dogodilo na tehničkom nivou u poslednja 24 sata. Takođe, nije hteo ni da klasifikuje incidente po nivou opasnosti, ali je i naglasio da poslednji događaj nastavlja da stvara opasne situacije. Poručio je i da Ukrajina ima puno pravo da se brani.

- Želimo pre svega da se takvi incidenti ne dogode, ali ako se ipak dese, da izbegnemo da se otrgnu kontroli. Izbliza pratimo situaciju i spremni smo da njome upravljamo čvrsto, mirno i odlučno, ali i tako da izbegnemo svaku eskalaciju - naglasio je Stoltenberg.

Nije hteo da ulazi u detalje na ovom stepenu istrage da li su na tlu prisutni samo ostaci rakete, koju je ispalila ukrajinska strana, ili eventualno i srušene ruske rakete, kao ni oko toga koji je bio njen inicijalni pravac.

UKRAJINCI LjUTI NA ALIJANSU

POSLE tvrdnje NATO da je Ukrajina ispalila raketu koja je pala na teritoriju Poljske, uprkos isticanju zvaničnika Alijanse, da "Kijev ipak nije kriv", ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbrusio je: "Pokažite dokaze!" Kijev je, istovremeno, od Varšave zatražio "hitan pristup mestu eksplozije u Poljskoj."

Pogledajte više