ANGELA MERKEL SE OPROSTILA OD ŠINZO ABEA: Duboko sam uznemirena i potresena užasnom vesti da je moj kolega podlegao povredama

Novosti online 08. 07. 2022. u 17:36

BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel oprostila se od bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea koji je danas ubijen.

Foto: EPA

- Duboko sam uznemirena i potresena užasnom vesti da je moj bivši dugogodišnji kolega Abe Šinzo podlegao povredama zadobijenim u kukavičkom i podlom pokušaju atentata nekoliko sati ranije. Moje prve misli su usmerene ka njegovoj ženi i porodici. Tugujem sa njima. Želim da im priužim utehu i podršku - piše Angela Merkel u oproštajnom pismu.

Ona se prisetila i saradnje sa Abeom.

- Šinzo Abe i ja smo se sreli mnogo puta u Nemačkoj, Japanu i na međunarodnim konferencijama. Blisko smo sarađivali, ne samo tokom predsedavanja G7 i G20. Uvek smo bili vođeni zajedničkim ciljem da savladamo velike izazove našeg vremena kako u našim bilateralnim odnosima i između Japana i Evropske unije, tako i multilateralnom partnerstvu. Tradicionalno, nemačko-japanski odnosi su uvek bili prijateljski i puni poverenja, ali su se tokom njegovog mandata ponovo intenzivirali. Japan i svet gube velikog državnika u Šinzo Abeu. Sa njim gubim političkog saputnika. Njegova reč je imala težinu. Njegove odluke su bile pouzdane. Njegov humor je pomogao da se savlada otpor. Bio mi je blizak kolega i prijatelj. Premijer Šinzo Abe pružio je izuzetne usluge nemačko-japanskim, evropsko-japanskim i multilateralnim odnosima. Sećamo ga se sa velikom zahvalnošću i tugom - poručila je bivša nemačka kancelarka, prenose nemački mediji.

Podsećamo, bivši japanski premijer Šinzo Abe podlegao je povredama u 67 godini u bolnici Medicinskog univerziteta u Nari. Abe je danas oko 11 i 30 časova po lokalnom vremenu upucan tokom predizbornog skupa.

BONUS VIDEO: "URAGAN" PONOVO U AKCIJI - Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

 
Pogledajte više