NEĆE NI MAKRONA NI LE PENOVU: Sukobi studenata s policijom na Sorboni

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

15. 04. 2022. u 19:33

PROLAZAK Marin le Pen i Emanuela Makrona u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, podigao je studente na noge. Oni su okupirali više univerziteta u zemlji, izražavajući neslaganje protiv "nemogućeg izbora" između - surovog neoliberalizma i krajnje desnice! "Ni Le Pen, Ni Makron", jedna je od parola koju su istakli pobunjeni studenti.

Foto AP

Prvi su se digli visokoškolci sa pariske Sorbone, koji od srede uveče kampuju u amfiteatrima, zbog čega su predavanja ponovo prebačena na onlajn. Nekoliko stotina studenata se okupilo i ispred zgrade čuvenog zdanja u Latinskom kvartu. Došlo je i do sukoba s policijom. Studenti su gađali policajce stolicama, a oni njih zasipali dimnim bombama.

Do pobuna je došlo i na drugim pariskim univerzitetima, ali i u unutrašnjosti - Remsu, Nansiju, Sen Deniju...

Mladi su uglavnom ogorčeni izborom dvoje kandidata. Njihov miljenik u velikoj meri je lider krajnjelevičarskih "Nepotčinjenih" Žan-Lik Melanšon. Prema nedavnom istraživanju, građani uzrasta od 18 do 24 godine Melanšonu su dali čak 31 odsto. Veliki broj njih apstiniraće u drugom krugu, uz poruku da nemaju za koga da glasaju.

Pogledajte više